Skip to main content
Modern Indian History, MCQ on India’s freedom struggle

250+ Modern Indian History MCQ Objective Question Answer [PDF]

Indian freedom struggle mcq Quiz PDF

Modern indian history [Indian freedon struggle] questions and answers with solution pdf download free for IAS, UPSC, CGL, SSC, MTS, CHSL, Railway Banking etc competitive govt examinations.

1. When did Vasco da Gama arrived in Calicut, India on…………
a) 1398 b) 1495 c) 1496 d) 1498

2. Diu was the colony of the …………..
a) Portuguese b) English c) Dutch d) French

3. Which country established a trading post in Gujarat in 1612.
a) British b) French c) Spain d) Dutch

4. In 1614 Sir Thomas Roe was instructed by …………… to visit the court of Jahangir, the
Mughal emperor of India.

a) James I b) Babar c) Shajahan d) Humayun

5. In 1661 the company obtained ………….. from Charles II.
a) Bombay b) Madras c) Kannur d) Calcutta

6. In 1650 Gabriel Boughton, an employee of the Company obtained a license for trade in ………….
a) Bengal b) Orissa c) Mysore d) Surat

7. Year of the Battle of Plassey is ………….
a) 1557 b) 1657 c) 1757 d) 1857

8. Year of the Battle of Wandiwash is …………
a) 1560 b) 1660 c) 1760 d) 1860

9. Year of the Battle of Buxar is………….
a) 1764 b) 1767 c) 1784 d) 1864

10. Warren Hastings was appointed as the Governor of …………… in 1772.
a) Bengal b) Madras c) Bombay d) Delhi

11. Regulating Act was in the year of……………
a) 1573 b) 1673 c) 1773 d) 1873

12. Hyder Ali was the ruler of …………..
a) Hyderabad b) Mysore c) Cochi d) Bengal

13. Mahe was a colony of …………..
a) English b) French c) Dutch d) Germany

14. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated …………….. at Porto Nova.
a) Hyder Ali b) Marthanda Verma c) British d) Tipu Sultan

15. The Treaty of Mangalore was in the year ……………….
a)1484 b) 1584 c) 1684 d) 1784

16. Seringapatam was the capital of ……………..
a) Pazhassi Raja b) Tipu Sultan c) Kurumbranad Raja d) Sri Moolam Thirunal

17. The fourth …………………..War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s death on May 4, 1799.
a) Anglo-Mysore b) French- Mysore War c) Maratha -Mysore war d) Nyzam-Mysore War

18. The Treaty of Surat was in the year ……………
a) 1475 b) 1575 c) 1675 d) 1775

19. Treaty of Rajpurghat” was signed on December 25, 1805 between Holkar and ……………
a) French b) British c) Portuguese d) Dutch

20. The Company was granted an English Royal Charter, under the name Governor and Company of Merchants of London Trading into the East Indies, by …………………. on 31 December 1600.

a) Elizabeth I b) Elizabeth II c) Henry VII d) Henry VIII

Answers From Question 221 to 234

1.d 2.a 3.a 4.a 5.a 6.a 7.c 8.c 9.a 10.a 11.c 12.b 13.b 14.a 15.d 16.b 17.a 18.d 19.b 20.a

21. Under the Government of India ……………, the British Crown assumed direct administration of India in the new British Raj.
a) Act of 1658 b) Act of 1758 c) Act of 1858 d) Act of 1947

22. Defeat of the Spanish Armada in ………….
a)1256 b) 1288 c) 1588 d) 1688

23. The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in the Battle of …………………. in 1612.
a) Buxar b) Plassey c) Swally d) Trafalgar

24. The Seven Years’ War (1756–1763) resulted in the defeat of the…………. forces.
a) American b) British c) French d) Russian

25.Robert Clive, the Governor General of the ……………….
a) Dutch b) French c) British d) Portuguese

26.Joseph François Dupleix was the commander of the ……………. forces in India.
a) French b) British c) American d) Dutch

27. Who defeated the Spanish Armada?
a)Elizebeth I b) Elizebeth II c) Henry VIII d) James I

28. The First Opium War started……………
a) 1729 b) 1736 c) 1839 d) 1939

29. Indian Mutiny began in …………
a) 1557 b) 1657 c) 1857 d) 1957

30. The Company lost all its administrative powers……………
a) By the Government of India Act of 1658 b) By the Government of India Act of 1758
c) By the Government of India Act of 1858 d) By the Government of India Act of 1958

31. Who set up the dual system of administration in Bengal?
a) Robert Clive b)Lord Wellesley c)Dupleix d)Lord Macaulay

32.  …………………….Permanent settlement was made in Bengal in the sphere of revenue administration.
a) William Pitt b) Hastings c) William Bentinck d) Lord Cornwallis

33. The Permanent Settlement was enforced on………………….
a) 1693 b)1793 c)1893 d) 1933

34. Subsidiary Alliance was introduced by ………………
a) Lord Wellesley b) Sir John Shore c) Robert Clive d) Lord Dalhousie

35. Fakir-Sannyasi Resistance against the East India Company dominance in ……………
a) Gujarat b) Kerala c) Karnataka d) Bengal

36………………………., a judge of the Supreme Court founded the Asiatic society of Bengal in 1784 A.D.
a) Sir William Jones b) Warren Hastings c) Raja Ram Mohan Roy d) Lord Macaulay

37. Charles Wood’s Despatch…………………
a) 1554 A.D b) 1684 c) 1784 d) 1854

38. The Hindu Widows’ Remarriage Act ………………
a) 1856 b) 1858 c) 1865 d) 1946

39. The policy of Doctrine of lapse was introduced by ………………
a) Lord Wellesley b) Lord William Bentinck c) Lord Macaulay d) Lord Dalhousie

40. The ‘Sepoy Mutiny’ was in the year …………
a) 1657 b) 1757 c) 1765 d) 1857

Answers From Question 221 to 234

21.c 22.c 23.c 24.c 25.c 26.a 27.a 28.c 29.c 30.c 31.a 32.d 33.b 34.a 35.d 36.a 37.d 38.a 39.d 40.d

41. The Indian National Congress was formed …………
a) 1885 b) 1887 c) 1888 d) 1895

42. The Vernacular Press Act was passed in ……………
a) 1878 b) 1881 c) 1888 d) 1898

43. The Vernacular Press Act was repealed by ……………
a) Lord Ripon b) Lord Lytton c) Lord William Bentic d) Gladstone

44. Who made remarkable contribution to the development of Local government?
a) Lord Ripon b) Gladstone c) W.W Hunter d) Hastings

45. The land was owned by temples Known as …………………
a) Dewaswam b) Brahmaswam c) Cherikkal d) Kanam

46. Tipu was defeated in the …………… Anglo-Maratha war by the British.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

47. According to the terms of the treaty of Srirangapattanam, ………..was ceded to the British.
a) Malabar b) Cochi c) Travancore d) Mysore

48. Throughout the 19th century intermittent uprisings occurred in Malabar, especially in the ………….and Valluvanad taluks.Twenty two such riots were reported from different parts of Malabar.
a) Ernad b) Cochi c) Travancore d) Kannur

49. MSP means means ………………
a) Malabar Special Police b) Mysore special police
c) Madras special police d) Mappila Special Police

50. The violent Mappilas stormed the bunglow of the District Magistrate ……….and murdered him in 1855.
a) H.V. Connolly b) William Logan c) Lord Ripond d) Gladstone

51. As the unrest continued unabatedly, the Madras government appointed ………, the collector of Malabar as special commissioner to enquire into the causes of the uprisings and recommend remedial measures.
a) Connolly b) William Logan c) S.N. Banerjee d) Gokahale

52. The culmination of the series of the uprisings was the Mappila revolt of ……….
a) 1721 b) 1821 c) 1895 d) 1921

53. When the East India Company came into existence, England was ruled by the……………
a) Hanoverians b) Stuarts c) Normans d) Tudors

54. The greatest contribution of the British rule to the growth of India nationalism was the ………………
a) introduction of western education in India b) Racial arrogance of the British
c)Denial of Higher Jobs to deserving Indians d) Queen’s proclamation of 1858

55. In 1877 the entrance age to ICS was reduced from 21 to ……………
a) 17 b) 18 c) 19 d ) 20

56…………… started an all-India campaign for restoring the entrance age of 21 and for simultaneous ICS examination in India.
a) Gokahale b) S.N. Banerjee c) Tilak d) William Logan

57. Who …………….tried to rediscover India’s past.
a) Lord Lytton b) Max Muller c) S.N. Banerjee d) Gokahale

58. Lytton held an Imperial Durbar at Delhi in 1877 to announce …………..as the Empress of India at a time when a large part of the country was in the grip of a severe famine.
a) Queen Elizabeth b) Queen Victoria c) Queen Anne d) Queen Marie

59. Who put on the statute book two obnoxious measures the vernacular press Act and the Indian Arms Act.
a) Lord Ripon b) Lytton c) Raja Ram Mohan Roy d) Queen Victoria

60. The llbert Bill controversy during the period of Lord Ripon exposed the racial bitterness of the British and united the Indians.
a) Lytton b) Lord Ripon c) Queen Elizabeth d) Queen Anne

Answers From Question 221 to 234

41.a 42.a 43.a 44.a 45.a 46.c 47.a 48.a 49.a 50.a 51.b 52.d 53.b 54.a 55.c 56.b 57.b 58.b 59.b 60.b

61. Raja Ram Mohan Roy was the founder of the………………
a) Brahma Samaj b) Arya Samaj c) Ramakrishna Mission d) Theosophical society

62. Raja Ram Mohan Roy was given the title ‘Raja’ by the……………
a) Mughals b) British c) French d) Dutch

63. Raja Ram Mohan Roy was born on May 22, 1772 in village Radhanagar in the District of Hooghly in …………….
a) Bombay b) Assam c) Bengal d) MP

64. In ……………., a man named Raja Ram Mohan Roy founded an organization called ‘Brahma Samaj’.
a) 1628 b) 1728 c) 1828 d) 1928

65. Who is regarded as as the ‘father of modern India’.
a) Raja Ram Mohan Roy b) Swami Dayananda Saraswati c) Sri Aurobindo d) Bhagat Singh

66. Who convinced the British in 1829 to outlaw Sati?
a) Raja Ram Mohan Roy b) Swami Dayananda Saraswati c) Lokmanya Tilak d) Bhagat Singh

67. Maharishi Dayanand Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and founder of the ……………
a) Arya Samaj b) Brahma Samaj c) Ramakrishna Mission d) Theosophical society

68. Who was the first to give the call for Swarajya– “India for Indians”?
a) Dayanand Saraswati b) Lokmanya Tilak c) Sri Aurobindo. d) Bhagat Singh

69. Who founded India House in London and guided other revolutionaries.
a) Sri Aurobindo b) Lokmanya Tilak c) Shyamji Krishna Varma d) Bhagat Singh

70. Satyarth Prakash was written by ………….
a) Lala Lajpat Rai b) Lala Hardyal c) Dayanand Saraswati d) Raja Ram Mohan Roy

71. Dayananda was born on February 12 in 1824, in the town of Tankara, near Morvi (Morbi) in the Kathiawar region of the princely state of……………
a) Assam b) Uttar Pradesh c) Bihar d) Gujarat

72. Who He said,”I accept as Dharma whatever is in full conformity with impartial justice, truthfulness and the like; that which is not opposed to the teachings of God as embodied in the Vedas. Whatever is not free from partiality and is unjust, partaking of untruth and the like, and opposed to the teachings of God as embodied in the Vedas—that I hold as adharma”.He also said “He, who after careful thinking, is ever ready to accept truth and reject falsehood; who counts the happiness of others as he does that of his own self, him I call just”.
a) Baba Ram Singh b) Ranjit Singh c) Lal Singh d) Dayananda Saraswathi

73. In 1883 Dayananda was invited by the Maharaja of ………….to stay at his palace.
a) Uttar Pradesh b) Kashmir c) Gujarat d) Jodhpur

74. Nirankari movement, which was started by…………
a) Baba Dyal b) Ranjit Singh c) Lal Singh d) Tej Singh

75. The Namdhari, or Kuka, movement had its origin in the ………………..corner of the Sikh kingdom, away from the places of royal pomp and grandeur.
a) North-west b) North-south c) North-east d) south

76. Who were called “Kukas”?
a) Namdhari b) Nirankari c) Tilak d) Sri Aurobindo

77. Baba Ram Singh, born at Bhaini, in …………district in 1816.
a) Haryana b) Jodhpur c) Kashmir d) Ludhiana

78. Baba Ram Singh passed away on November 29,…………
a) 1885 b) 1887 c) 1889 d) 1923

79. The Singh Sabha intended to restore Sikhism to its past purity by publishing historical religious books, magazines and journals, to propagate knowledge using Punjabi, to return Sikh apostates to their original faith, and to involve highly placed …………in the educational programme of the Sikhs.
a) Portuguese b) Frenchmen c) Dutch d) Englishmen

80. Jyotiba Phule was one of the prominent ………….of the 19th century India.
a) Scientists b) politicians c) Economists d) Social reformers

Answers From Question 221 to 234

61.a 62.a 63.c 64.c 65.a 66.a 67.a 68.a 69.c 70.c 71.d 72.d 73.d 74.a 75.a 76.a 77.d 78.a 79.d 80.d

81. Jyotirao Phule was born in Satara district of …………….in 1827.
a) Maharastra b) Madras c) Gujarat d) Malabar

82. Jyotirao family belonged to ………….. caste.
a) Mali b) Thiyya c) Pulaya d) Mahar

83. In 1848, an incident took place in his life that later sparked off the dalit-revolution in the Indian society. Jyotirao was invited to attend a wedding of one of his ……………friends.
a) Brahmin b) Christian c) pulaya d) Nayar

84. After reading Thomas Paine’s famous book …………Jyotirao was greatly influenced by his ideas.
a) The Rights of Man b) prince c) Utopia d) Advaitha Deepika

85. Viewing the pathetic condition of widows and unfortunate children Jyotirao decided the open
an orphanage called ……………
a) Satya Shodhak Samaj b) Arya Samaj c) Brahma Samaj d) Ramakrishna Mission

86. In ………, Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth).
a) 1773 b) 1853 c) 1873 d) 1889

87. Jyotiba Phule died On 28 November,……………………..
a) 1850 b) 1859 c) 1870 d) 1890

88. Sri Nārāyana Guru  was born into an ……………. family.
a) Ezhava b) Nayar c) Pulaya d) Vannan

89. Narayana Guru was born on August 22, 1856, in the village of ………….near Thiruvananthapuram
a) Chempazhanthi b) Karunagapally c) Kayamkulam d) Kannur

90. Narayana Guru was the son of……………
a) Madan Asan b) Krishnan Vaidyan c) Kummampilli Rāman Pillai Asan d) kumaran

91. The young Nanu had a keen mind and was sent to a famous scholar, ………….Asan at Karunagapally, a village fifty miles away from his home, at the age of 21.
a) Madan Asan b) Kummampilli Rāman Pillai c) Krishnan Vaidyan d) Kumaran Asan

92. Under pressure from his family, Nanu married…………., the daughter of a traditional village doctor.
a) Kaliamma b) Kaliamma c) Rohini d) Meenakshi Amma

93. Nanu met Kunjan Pillai, who later came to be known as Chattampi Swamikal. Kunjan Pillai, who discovered and appreciated Nānu Āśān’s philosophical genius and passion for Yoga, introduced him to…………, a ‘Hatha yogi’.
a) Madan Asan b) Thycattu Ayyaavu c) Krishnan Vaidyan d) Kumaran Asan

94. Nānu moved to his hermitage deep inside the hilly forests of……………., where he led an austere life immersed in meditative thought and yoga and subjected himself to extreme sustenance rituals.
a) Silanka b) Maruthwāmala c) Karunagapally d) Kayamkulam

95. Nārāyana Guru’s later literary and philosophical masterpiece Atmopadesa Satakam written in……………
a) Tamil b) Malayalam c) Sanskrit d) Hindi

96. Aruvippuram installation was done by ………………
a) Mahatma Gandhi b) Nārāyana Guru c) Chattambi Swamikal d) C.Kesavan

97. A new phase began in the Guru’s life in 1904. He decided to give up his wandering life and settle down in a place to continue his Sadhana (spiritual practice). He chose…………, twenty miles north of Thiruvananthapuram.
a) Karunagapally b) Sivagiri c) Kayamkulam d) Kannur

98. Nārāyana Guru started a Sanskrit school in …………..
a) Varkala b) Kottayam c) Mahi d) Calicut

99. In 1913 ….founded the Advaita Ashram at Aluva.
a) Nārāyana Guru b) Mahatma Gandhi c) Chattambi Swamikal d) K.Madhavan

100. When Nārāyana Guru attained the age of sixty, his birthday was observed throughout the west-coast from Mangalore to ……………
a) Varkala b) Sri Lanka c) Kottayam d) Calicut

Answers From Question 221 to 234

81.a 82.a 83.a 84.a 85.a 86.c 87.d 88.a 89.a 90.a 91.b 92.b 93.b 94.b 95.b 96.b 97.b 98.a 99.a 100.b

101. ……… a notable disciple of Sree Nārāyana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world.
a) Nataraja Guru b) Kumaranasan c) Chattambi Swamikal d) K.Madhavan

102. Who established Narayana Gurukulam in 1923 in the Nilgiri Hills with the blessings of Nārāyana Guru?
a) Nataraja Guru b) Chattambi Swamikal c) T.K.Madhavan d) Dr.Palpu

103. In 1913, the Guru founded an Ashram at …………..called the Advaita Ashram.
a) Vaikom b) Palluruthi c) Aluva d) Trichur

104. Who formed SNDP Yogam?
a) T.K.Madhavan b) Nataraja Guru c) Nārāyana Guru d) Dr.Palpu

105. In a message to the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam in 1926 ………….declared, No community can make progress except through organization.
a) Chattambi Swamikal b) Dr.Palpu c) Nārāyana Guru d) Rajaram Mohan Roy

106. Who said this message, the name Ezhava does not denote a caste or a religion and he made temple rights to everyone. Therefore people can be admitted to this organization without paying heed to differences of caste.
a) Chattambi Swamikal b) T. K. Madhavan c) Nārāyana Guru d) Rajaram Mohan Roy

107.On June 14, 1927 ………….consecrated a mirror – with the message “Om shanti” written on the surface – in a temple in Kalavankode.
a) Rajaram Mohan Roy b) T. K. Madhavan c) Sree Narayana Guru d) Govindan Vaidyar

108. Gurudevan participated in the anniversary of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam held at Palluruthy in…………..
a) 1913 b) 1917 c) 1927 d) 1948

109. In 1928 Gurudevan took part in the special meeting of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam at ……………..
a) Kollam b) Trivandrum c) Kottayam d) Aluva

110. Sivagiri pilgrimage was conceived by ………….and T K Kittan Writer. It was duly approved by Gurudevan on January, 1928.
a) Vallabhassery Govindan Vaidyar b)T. K. Madhavan
c) Rajaram Mohan Roy d) Govindan Vaidyar

111. Who said: “Let the pilgrims congregate at the beginning of the Gregorian calendar year. It should be Dhanu 16-17 in Malayalam calendar. Let the pilgrims observe 10 days’self-purification according to Sri Buddha’s principles of five purities – body, food, mind, word, and deed called as Pancha Dharma.
a) S.Sankunni b) P.V.Raghavan c) M.S.Raghavan d) Sree Narayana Guru

112. Who ruled that pilgrims could wear yellow clothes – the colour of the garments Sri Buddha wore.
a) P.K.Kesavan b) Govindan Vaidyar c) P.K.Divakara Panicker d) Sree Narayana Guru

113.’Swathanthrya gatha’ – was written by the great poet ………….
a) Cherusseri b) O.N.V.Kurup c) G.Sankara kurup d) Kumaranasan

114. Guru died on 20 September, …………
a) 1902 b) 1908 c) 1918 d) 1928

115. Who proclaimed: It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion.
a) Mahatma Gandhi b) T. K. Madhavan c) Rajaram Mohan Roy d) Sree Narayana Guru

116. Concerning the caste system, …………..said the following to Nārāyana Guru: “The caste- Hindus and the low caste-Hindus are both the sons of Hinduism. The caste-Hindu is the elder brother who shoulders responsibility, and he therefore exercises certain privileges. The low caste- Hindu is his younger brother who is to be cared for. If the elder brother turns out to be somewhat rough and aggressive that should not make the younger brother a runaway from his mother Hinduism.”
a) Chattambi Swamikal b) Dadabhai Naoroji c) Tilak d) Mahatma Gandhi

117.One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of ………….
a) Rajaram Mohan Roy b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Sree Narayana Guru

118. All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
a) Tilak b) Chattambi Swamikal c) Rajaram Mohan Roy d) Sree Narayana Guru

119. Who said Ask not, Say not Think not caste. Think only Gods.
a) Sree Narayana Guru b) William Logan c) Connolly d) S.N. Banerjee

120. In 1901 the State Census Manual of …………recorded Sree Nārāyana as a revered “Guru” and an erudite Sanskrit scholar.
a) Travancore b) Malabar c) Cochi d) Kottayam

Answers From Question 221 to 234

101.a 102.a 103.c 104.c 105.c 106.c 107.c 108.c 109.c 110.a 111.d 112.d 113.d 114.d 115.d 116.d 117.d 118.d 119.a 120.a

121. In 1904 the then Maharajah of Travancore exempted Nārāyana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living personality.
a) Kannur b) Thalassery c) Travancore d) Cochi

122. The first statue of the Guru was conceived by …………..
a) Moorkoth Kumaran b) Tavaroli c) Bodhananda Swamikal d) Gokahale

123. Who called Sree Narayana Guru as ‘The Second Buddha’?
a) G. Sankara Kurup b) Swami Vivekananda c) Bodhananda Swamikal d) Moorkoth Kumaran

124. Atmopadesa Śatakam is the work of ……………………
a) Dr.Palpu b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Sree Narayana Guru

125. Advaita Deepika is the work of ………………………
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Dr.Palpu

126. Daiva Dasakam is a Malayalam work of ………………..
a)Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) T.K.Madhavan

127. Jathi Nirnayam is the work of …………………..
a) Sree Narayana Guru b) C.Kesavan c)Nataraja Guru d) T.K.Madhavan

128……………………….’s Darsana Mala is written Sanskrit.
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Dr.Palpu

129. Brahmavidya Panchakam is a Sanskrit work of ……………….
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) K.Madhvan Nair

130. Nirvriti Panchakam was written by ………………
a) C.Kesavan b) Chattambi Swamikal c) Brahmananda Sivayogi d) Sree Narayana Guru

131.Thevarappathinkangal is a Tamil work of ………………
a) Chattambi Swamikal b) Sree Narayana Guru c) K.Ayyappan d) K.madhavan Nair

132. “Sir Syed was a prophet of education” who said?
a) Mahatma Gandhi b) Sree Narayana Guru c) Chattambi Swamikal d) Tilak

133. Who said “Sir Saiyad was an ardent reformer and he wanted to reconcile modern scientific thought with religion by rationalistic interpretations and not by attacking basic belief. He was anxious to push new education. He was in no way communally separatist. Repeatedly he emphasized that religious differences should have no political and national significance”.
a) Inder Kumar Gujral b) Jawaharlal Nehru c) Mahatma Gandhi d) Mohammad Iqbal

134……………….was the Founder Father of Aligarh movement.
a) Sir Syed Ahmed Khan b) Maqsud Ali c) Abul kalam Azad d) Karim Ali

135. Who instituted Scientific Society in 1863 to create a scientific temperament among the Muslims and to make the Western knowledge available to Indians in their own language?
a) Mohammad Iqbal b) Sir Syed Ahmed Khan c) Karim Ali d) Inayat Ali

136. The Aligarh Institute Gazette, an organ of the Scientific Society was started in March ……… and succeeded in transforming the minds in the traditional Muslim Society.
a) 1766 b) 1866 c) 1869 d) 1870

137. In 1875, Sir Syed founded the Madrasatul Uloom in …………….
a) Delhi b) Aligarh c) Bengal d) Agra

138. Who founded as Mohammedan Anglo Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
a) Sir Syed Ahmed Khan b) Mirza Mohammad c) Maulana Qasim Nanotvi d) Maulana Abdullah Ansari

139. Sir Syed breathed his last on Sunday, 27th March……………
a) 1878 b) 1898 c) 1901 d) 1906

140. The Wahhabi Movement named after its founder Abdul Wahab originated in Arabia in the 18th century with a view to restoring Islam to its pristine purity and order.
a) Manipal b) Arabia c) America d) Africa

Answers From Question 221 to 234

121.c 122.a 123.a 124.d 125.a 126.a 127.a 128.a 129.a 130.d 131.b 132.a 133.b 134.a 135.b 136.b 137.b 138.a 139.b 140.b

141. In India, the Wahhabi movement was started by………………………………
a) Syed Ahmed of Rai Bareilly b) ViIayet Ali c) Mohammad Ali d) Jahan Dad Khan

142. The battle of Balakot was in ……………………….
a) 1806 b) 1821 c) 1831 d) 1896

143. Swami Vivekananda, known in his pre-monastic life as………………….
a) Narendra Nath Datta b) Vishwanath Datta c) Upendranath Datta d) Vasava Datta

144. Swami Vivekananda was born in an affluent family in ……….on 12 January 1863.
a) Bombay b) Ajmer c) Kolkata d) Orrisa

145. Swami Vivekananda’s father, …………., was a successful attorney with interests in a wide range of subjects.
a) Vishwanath Datta b) Narendra Nath Datta c) Sri Ramakrishna d) Rashik Krishna Mallik

146. Swami Vivekananda graduated from ………….University.
a) Delhi b) Hyderabad c) Calcutta d) Karachi

147. In November 1881, Narendra went to meet …………..who was staying at the Kali Temple in Dakshineswar.
a) Sri Ramakrishna b) Rashik Krishna Mallik c) Dakshina Ranjan Mukhopadhyay d) Ramgopal Ghose

148. Who founded the Ramakrishna Mission?
a) Derozio b) Satkari Datta c) SwamiVivekananda d) Sri Ramakrishna Parama Hamsar

149. Swami Vivekananda attended the World’s Parliament of Religions held in Chicago in …………………
a) 1863 b) 1876 c) 1893 d) 1897

150. Vivekananda felt that the Parliament would provide the right forum to present his Master’s message to the world, and so he decided to go to America. Another reason which prompted Swamiji to go to America was to seek financial help for his project of uplifting the masses. swamiji, however, wanted to have an inner certitude and divine call regarding his mission. Both of these he got while he sat in deep meditation on the rock-island at ……………….
a) Mumbai b) America c) Kanyakumari d) Chennai

151. Whose speeches at the World’s Parliament of Religions held in September 1893 made him famous as an ‘orator by divine right’ and as a ‘Messenger of Indian wisdom to the Western world’.
a) Swami Vivekananda b) Sri Ramakrishna c) Chandra Sekhar Deb d) Shyama Charan Sen

152. When Ramakrishna Mission founded?
a) 1795 b) 1797 c) 1894 d) 1897

153.In early 1898 Swami Vivekananda acquired a big plot of land on the western bank of the Ganga at a place called Belur to have a permanent abode for the monastery and monastic Order originally started at Baranagar, and got it registered as Ramakrishna Math after a couple of years.
a) Allahabad b) Lahore c) Amritsar d) Belur

154. ‘Education is the manifestation of the perfection already in man’.who said?
a)Swami Vivekananda b) Sri Ramakrishna c) Chandra Sekhar Deb d) Sri Narayana Guru

155. The Theosophical Society is an organization formed in ………….. to advance the spiritual principles and search for Truth known as Theosophy.
a) 1842 b) 1843 c) 1845 d) 1875

156. The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, in November 1875 by Helena Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge and others.

a) Madras b) Calcutta c) Bombay d) New York

157.After a few years Olcott and Blavatsky moved to India and established the International Headquarters at Adyar, in………………
a) New Zealand b) Canada c) Australia d) Madras

158………………, second President of The Theosophical Society from 1907 to 1933, was described as a ‘Diamond Soul’, for she had many brilliant facets to her character.
a) Annie Besant b) Krishnamohan Banerjee c) Hari Mohan d) Govind Chandra Sen

159……………. joined the National Secular Society in 1874 and worked in the free thought and radical movements led by Charles Bradlaugh, MP.
a) Annie Besant b) Tarachand Chakravarty c) D. R. Mukhopadhyaya, d) Brojnath Dhar

160. …………………co-edited ‘the National Reformer’ with Charles Bradlaugh and wrote many political and free-thought books and pamphlets from 1874–88.
a) W. T. Stead b) S. N. Banerjee c) H. P. Blavatsky d) Annie Besant

Answers From Question 221 to 234

141.a 142.c 143.a 144.c 145.a 146.c 147.a 148.c 149.c 150.c 151.a 152.d 153.d 154.a 155.d 156.d 157.d 158.a 159.a 160.d

161………………. was prominent in the Labour and Socialist movements, a member of the Fabian Society and Social Democratic Federation, and took an active part in Trade Union work among unskilled labourers.
a) Annie Besant b) H. P. Blavatsky c) W. T. Stead d) H. S. Olcott

162. Annie Besant joined The Theosophical Society on 21 May …………..
a) 1867 b) 1878 c) 1879 d)1889

163. In 1893 ……………….represented The Theosophical Society at the World Parliament of Religions in Chicago.
a) Annie Besant b) George Thompson c) GF Remfry d) Ramgopal Ghosh

164. In 1893 ………………… landed in India, made a tour of the country in the company of H. S. Olcott, and, by her splendid presentation of Indian philosophy and her undisguised personal preference for the Indian spiritual heritage, won the support of orthodox Brahmins to Theosophy.
a) Annie Besant b) Upendranath Basu c) I. N. Gurtu d) George Thompson

165. Who founded the Central Hindu School and College in Benares (now Varanasi)?
a) Annie Besant b) Dr Bhagavan Das c) Govinda Das d) G. N. Chakravarti

166. In 1907, after the passing of Col. H. S. Olcott, …………….. became the second International President of the Theosophical Society.
a) Annie Besant b) Sarojini Naidu c) Ahalya Rangnekar d) Bhabani Charan Mitra

167.’A Study in Consciousness’ was written by …………………
a) Annie Besant b) Mrinal Gore c) Prasanna Kumar Tagore d) Rajkamal Sen

168. Who was the author of ‘Esoteric Christianity’?
a) Jawaharlal Nehru b) J. Krishnamurti c) Sarala Devi Chaudhurani d) Annie Besant

169…………… started The Adyar Bulletin, which continued until 1929.
a) Annie Besant b) J. Krishnamurti c) Durgabai Deshmukh d) Kamaladevi Chattopadhyaya.

170.A new period in……………’s life began in 1913 when she became active in Indian politics, and gave a lead by claiming ‘Home Rule’ for India.
a) Ammu Swaminathan b) Malati Patwardhan c) Annie Besant d) Ambujammal

171. Who started the Young Men’s Indian Association in 1914?
a) Annie Besant b) Swarnakumari Devi c) Devendranath Tagore d) Rabindranath Tagore

172. Who started the journal ‘The Commonweal’?
a)N.G.Chandavarkar b) Annie Besant c) M.G. Ranade d) R.G. Bhandarkar

173. Who started the journal ‘New India’?
a) C.W.Leadbeater b) Annie Besant c) Ram Mohun Roy d) Keshub Chandra Sen

174. ……………..formed the Arya Mahila Samaj in Pune?
a) Ramabai Saraswati b) Swarnakumari Devi c) Lord Chelmsford d) Annie Besant

175. Who started the Sharda Sadan in Bombay?
a) Ramabai Saraswati b) Sarala Devi Chaudhurani c) Lord Edwin Montague d) Dorothy Jinarajadasa

176. The year of the foundation of the Women’s Indian Association (WIA) is ……….
a) 1913 b) 1917 c) 1937 d) 1947

177. The swadeshi movement in Bengal started on ……………
a) 1902 b) 1905 c) 1908 d) 1909

178. In 1917 Anasuya Sarabhai had led the ………………textile workers’ strike
a) Ahmedabad b) Bombay c) Calcutta d) Malabar

179. In 1920 under her leadership the……………., the Ahmedabad textile mill workers union was  established.
a) Majoor Mahajan b) Ushabai Dange c) Parvati Bhore d) Maniben Kara

180. The formation of the Self Employed Women’s Association (SEWA) at the initiative of ……………in 1972.
a) Ela Bhat b) Roop Kanwar c) Raja radhakant dev d) dwarkanath Tagore

Answers From Question 221 to 234

161.a 162.d 163.a 164.a 165.a 166.a 167.a 168.d 169.a 170.c 171.a 172.b 173.b 174.a 175.a 176.b 177.b 178.a 179.a 180.a

181.The United Nations declared ……………. as the International Year of Women
a) 1875 b) 1878 c) 1905 d) 1956

182. The First World Conference on Women in …………, generated a new interest in and debate on women’s issues.
a) Delhi b) Hyderabad c) Mexico d) Copenhagen

183. Sati was declared a punishable offence in………………
a) 1727 b) 1729 c) 1829 d) 1834

184. The formation of the Indian National Congress (INC) was in the year …………..
a) 1865 b) 1875 c) 1885 d) 1905

185.Zamindari Association was the ………. political association of modern India.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

186.Bengal British India Society founded in Calcutta on 20 April 1843, was the …………………political public association to be formed in British India, the first being the zamindari association (1837).
a) First b) Second c) Third d) Fourth

187. The British India Society was formed in ……………)
a) 1832 b) 1833 c) 1839 d) 1874

188. In ……… Derozio founded with his students the ‘Academic Association’ which organised debates on various subjects.
a) 1824 b) 1825 c) 1828 d) 1834

189. The Young Bengal group published the …………(Quest for Knowledge) for propagating their views.
a) Jnananvesan b) Parthenon c) Hesperus d) Enquirer.

190. Krishnamohan started the ……………. in 1831
a) Enquirer b) Hindu Pioneer c) Quill d) Bengal Spectator

191. The Hindu Pioneer started in ………….
a) 1827 b) 1831 c) 1834 d) 1838

192. The ……………. was run by Tarachand Chakravarty.
a)Quill b) Hesperus c) Enquirer d) Bengal Spectator

193.Calcutta medical college in…………..
a) 1735 b) 1745 c) 1832 d) 1835

194. British Indian Association was founded on October 29, 1851 at……………..
a) Calcutta b) Pune c) Madras d) Bombay

195. The Mohammedan Association was founded in ………….in 1856.
a) Calcutta b) Adayar c) Madras d) Maharashtra

196. The East India Association was founded by …………. in 1866.
a) Lord Lyveden b) Raja radhakanta dev c)debendranath Tagore d) Dadabhai Naoroji

197. Indian Association formed in ………….. was one of the pioneer political associations with an all India outlook.
a) 1769 b) 1776 c) 1874 d) 1876

198. Prior to the Indian Association Sisir Kumar Ghosh along with Sambhu Charan Mukherjee founded ……………in Calcutta on 25 September 1875.
a) ‘The India League’ b) Indian National Congress c) Madras Mahajana Sabha d) Bombay Presidency Association

199. The partition of Bengal was occurred in ………………..
a) 1804 b) 1805 c) 1904 d) 1905

200. The first organisation in the Madras Presidency to agitate for the rights of Indians was the Madras Native Association which was established by publicist ………………. Chetty in 1849. This organisation did not survive for long and was eventually disbanded.
a) Gazulu Lakshminarasu b) S. Ramaswami Mudaliar c) P. Ananda Charlu d) R. Balaji Rao

Answers From Question 221 to 234

181.c 182.c 183.c 184.c 185.a 186.b 187.c 188.c 189.a 190.a 191.d 192.a 193.d 194.a 195.a 196.d 197.d 198.a 199.d 200.a

201. In May…………., S. Ramaswami Mudaliar and P. Ananda Charlu established the Madras Mahajana Sabha.
a) 1783 b) 1784 c) 1872 d) 1884

202. The Indian National Congress was founded in December 1885 at…………
a) Bombay b) Calcutta c) Madras d) Gujarat

203. The Indian National Congress was the first organized expression of Indian nationalism on an all India Scale………; a retired English LC.S officer played an important rule in its formation.
a) A.O.Hume b) Man Mohan Gosh c) W.C. Banerjee d) S.N.Sen

204. In 1884 …………founded the Indian National Union.
a) A.O.Hume b) A.M. Bose c) Lord Dufferin d) W.C. Banerjee

205. The second session of the congress met in Calcutta on December 1886, under the president
ship of …………….
a) Dadabhai Naoroji b) Kadambini Ganguli c) Pherozeshah Mehta d) D.Ewacha

206. Gokhale was born in a Marathi Brahmin family at ………….
a) Kolhapur b) Poona c) Allahabad d) Assam

207. The Deccan Educational Society founded by ……….
a) D.Ewacha b) Ranade c) W.C.Banerjee d) S.N.Banerjee

208……………..edited the journal of Poona Sarvajanik Sabha.
a) Gokhale b) W.C.Banerjee c) Ranade d) S.N.Banerjee

209. The Minto Morley reforms was in the year ………….
a) 1906 b) 1907 c) 1909 d) 1919

2010. The ‘political philosophy’ was the work of ………….
a) Gopala Krishna Gokhale b) Dadabai Naoroji c) R. C. Dutt d) Lala Lajpath Rai

211. 1905 ………….laid the foundation of the ‘servants of India society’, with a view to the training of national missionaries for the service of India, and to promote by all constitutional means, the true interest of the Indian people.
a) Gokhale b) Dadabai Naoroji c) R. C. Dutt d) Ranade

212. ………………in his book ‘Economic history of India’ wrote ‘If India is poor today it is through the operation of economic causes’.
a) Dadhabai Naoroji b) R.C. Dutt c) Ranade d) R.P.Datt

213. …………………….is remembered as the ‘Grand old man of India’.
a) Ranade b) Dadabhai Naoroji c) Pulinbehari Sarkar d) Amaresh Chakravarty

214. The Bombay Association, the first political association in Bombay presidency was founded by ………….in 1852.
a) Dadabhai Naoroji b) Pulin Behari Sarkar c) Amaresh Chakravarty d) Prankrishna Parija.

215. Dadabhai Naoroji’s book ‘poverty and un British rule in India’ published in …………. analysed the nature of the British rule in India.
a) 1898 b) 1901 c) 1908 d) 1946

216…………… is the acknowledged high priest of the drain theory.
a) Dadabhai Naoroji b) S N Bose c) J.N. Ghosh d) J.N.Mukherjee

217………………., the viceroy of India decided to partition Bengal for administrative purposes, creating a new province of East Bengal and Assam, with a population of 31 million people and with its capital at Dhaka.
a) Lord Curzon b) Lord Rippon c) Lord Hastings d) Wellesley

218. The spark for the Swadeshi Movement was the ………….decision to partition Bengal.
a) French b) British c) Dutch d) Portuguese

219. The partition of Bengal had to be annulled in …………….
a) 1907 b) 1911 c) 1928 d) 1929

220. The inauguration of the Ganapati and Shivaji Festivals was done by ……….
a) Tilak b) Pandit Madan Mohan Malaviya c) Shyamaprasad mukherjee d) J.N.Mukherjee

Answers From Question 221 to 234

201.d 202.a 203.a 204.a 205.a 206.a 207.b 208.a 209.c 210.a 211.a 212.b 213.b 214.a 215.b 216.a 217.a 218.b 219.b 220.a

221. The Ganapati festival was started in ………….
a) 1792 b) 1793 c) 1893 d) 1904

222. The first Shivaji festival was held at Raigarh in …………..
a) 1890 b) 1892 c) 1895 d) 1899

223. Hindu Mahasabha was founded in …………….. .
a) 1901 b) 1906 c) 1915 d) 1925

224. Muslim League established in December ………..
a) 1901 b) 1902 c) 1906 d) 1946

225.The background of the foundation of the Muslim League at ……….on 30 December 1906 may be traced back to the establishment of the Indian national congress in 1885.
a) Dhaka b) Shahbag c) Simla d) Bengal

226. ………. made a whirlwind tour of the country in 1916 and in his speeches he said, “Swaraj is my birthright and I will have it.”
a) Tilak b) Mahatma Gandhi c) Gokhale d) Jawaharlal Nehru

227. Who preached the idea of Home Rule through his two news papers – the Kesari and the Maratha?
a) Gokhale b) Annie Besant c) Tilak d) Jawaharlal Nehru

228. Champaran Satyagraha was in ……………..
a) Gujarat b) Bombay c) Bihar d) Madras

229.Champaran Satyagraha was led by …………….
a) Amaresh Chakravarty b) Pulinbehari Sarkar c) Gandhi d) patel

230. Kheda Satyagraha……………………….
a) Gujarat b) Calcutta c) Thana d) Malabar

231. In……….., the First National Trade union organization (The All India Trade Union
Congress (AITUC)) was established.
a) 1904 b) 1908 c) 1917 d) 1920

232. Pazhassi Samarangal (Malayalam) was written by …………
a) K.K.N.Kurup b) Bhattacharya Sabya c) K.K.Kusuman d) B.Sobhanan

233. Against Lord and State was written by ………..
a) Sumit Sarkar b) R.C.Majumdar c) Panikkar K.N d) K.K.N.Kurup

234. Who of the following Governor Generals is associated with Subsidiary Alliance System?
a) Lord Cornwallies b) Lord Wellesley c) Lord Mayo d) Lord Delhousie

235. Who was the first Governor General of India?
a) Warren Hastings b) William Bentick c) Lord Delhousie d) Lord Canning

236. Who was the first Viceroy of India?
a) Robert Clive b) William Bentick c) Lord Delhousie d) Lord Canning

237. The title of ‘Viceroy’ was added to the centre of the Governor-General of India for the first time in
a) 1848 A.D b) 1858 A.D c) 1862 A.D d) 1856 A.D

238. My Experiments with Truth is the work of ……….
a) Mahatma Gandhi b) Tara Chand c) Shankarlal Banker d) Mahadev Desai

239. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’?
a) A.R.Desai b) Dharam Kumar c) Ray Chaudhuri d) K.Rajayyan

240. Author of ‘Culture ideology Hegemony Intellectual and Social consciousness in Colonial India’ is ………
a) K.N.Ganesh b) K.N.Panikkar c) R.C. Majumdar d) Herman Kulke

241. Author of Poverty and Un-British Rule in India is……………
a) Romila Thapar b) Irfan Habib c) S.C.Ghosh d) Naoroji Dadabhai

242. Writing Social History is the book of …………
a) Ania Loomba b) Sumit Sarkar c) Cohn Bernard d) Ranajit Guha

243. The Peasant and the Raj is the work of ……….
a) Eric Stokes b) A.R.Desai c) D.N.Dhanagare d) Shirin Mehta
.
Answers From Question 221 to 234

221.c 222.c 223.c 224.c 225.a 226.a 227.c 228.c 229.c 230.a 231.d 232.a 233.c 234.b 235.a 236.d 237.b 238.a 239.a 240.b 241.d 242.b 243.a

Modern Indian History MCQ PDF Download

Download As PDF

MCQ on Citizenship - Indian Polity

[MCQ Set] Citizenship – Indian Polity Objective GK Question Answer [PDF]

MCQ on Citizenship – Indian Polity

Multiple Choice Questions from chapter Citizenship of Indian Polity are very important for any competitive examinations like SSC, IAS, UPSC, Banking, Railway etc. In this post, all the selected and expected questions with answer are given as a quiz format which already came in previous year various exams.

Q.1 When the citizenship of a person in India can not be terminated?

A: At the time of emergency in country or state.
B: At the time of war;
C: At election time;
D: None of above;

Answer

At the time of war;

Q.2 When a person lost his citizenship in India?

A: When he acquires foreign citizenship;
B: When he renounces the citizenship;
C: When govt. deprives citizenship for some reason;
D: All of the above;

Answer

All of the above;

Q.3 Dual citizenship is accepted by ______ country?

A: India
B: Russia
C: USA
D: China

Answer

USA

Q.4 _________ has the power to regulate the right of citizenship in India.

[NDA 2007]

A: Union Cabinet;
B: The Parliament;
C: Supreme Court;
D: High Court;

Answer

The Parliament;

Q.5 In the constitution of India, Article 5 to 11 deals with –

[CDS 2005]

A: Union and its territory;
B: citizenship
C: Fundamental duties;
D: Fundamental rights;

Answer

Citizenship

Q.6 To become a citizen of India, ________ is not a necessary condition.

A: Birth in India;
B: Descent;
C: Having property in India;
D: Naturalisation;

Answer

Having property in India;

Read: GK> Preamble of Indian Constitution – Study Notes

Q.7 Which of the following parts of Indian constitution deals with citizenship?

[CDS 2008]

A: Part I
B: Part II
C: Part III
D: Part IV

Answer

Part II

Q.8 According to Indian constitution, Domicile means _________ .

[SSC 2010]

A: Temporary Home;
B: Permanent Home;
C: Home in foreign country
D: Home in friend country;

Answer

Permanent home;

Q.9 By the process of naturalisation which one among the following can acquire the citizenship of India.

[NDA 1999]

A: Foreigner
B: Non Resident India
C: Overseas Indian;
D: All of the above;

Answer

All of the above;

Q.10 Through naturalisation process, to become a citizen of India one must satisfy ________ condition.

AL One must reside in India
B: His/her character should be good
C: Renounces his/her citizenship of other countries
D: All of above

Answer

All of above;

Q.11 Which one of the following is cause for losing one citizenship in India?

[GPSC 2013]

A: One surrenders his/her citizenship
B: Govt of India withdraw his/her citizenship
C: One accept citizenship of other countries
D: All of above

Answer

All of Above

Read: GK> Schedules of Indian Constitution

Q.12 To become a citizen of India one must be, –

A: A person whose parents born in India;
B: A person domiciled in India
D: A Person who born in India;’
D: All of the above

Answer

All of above

Q.13 Choose the correct features regarding citizenship in India.

[UPSC 2014]

A: Dual citizen of state and Nation;
B: Single citizenship only of state;
C: Single citizenship of whole India;
D: Dual citizenship of India and other;

Answer

Dual citizenship of India;

Q.14 Which of the following statement regarding citizenship is correct?

[CDS 2014]

1> Citizen of India must have full civil and political right;
2> Citizen have right to suffrage for election in every state;
3> Citizen have right to become a member of parliament;
4> All of the above;

Answer

All of the above.

Download MCQ on Citizenship in PDF

Download As PDF

The Union and Its Territory Quiz

[MCQ set] Union and its Territory > Polity Objective GK Question Answer [PDF]

The Union and Its Territory Quiz

Multiple Choice Question with Answer from Union and its Territory of Indian Constitution are very important for your upcoming govt. Job examinations like IAS, UPSC, PSC, SSC, Railway, Banking, SBI PO, group D to group A, etc. All the Questions which came in previous year exams are given in this post. You can test your general knowledge about India Polity as an objective question or short question quiz.

Q.01 Which of the following is/are the consistency of the Union of India?

(i) States
(ii) Union Territories
(iii) Acquired Territories

A: only option 1 is correct;
B: only option 2 is correct;
C: options 1 and 2 are correct;
D: All options are correct;

Answer

D, All options are correct;

Q.02 French ceded ________ region to India.

A: Dadra & Nagar Haveli
B: Andaman & Nicobar;
C: Goa;
D: Karaikal, Mahe;

Answer

Karaikal, Mahe;

Q.03 In which of the following year Andhra Pradesh was created?

A: 1951
B: 1953
C: 1955
D: 1957

Answer

1953

Q.04 Which of the following is correct as of the description of India to its constitution?

[SSC CGL 2000]

A: India is a federal Nation;
B: India is a federation of State;
C: India is a union of State;
D: All the above;

Answer

India is a Union of state;

Q.05 Under the recommendation of ________ commission the states Punjab and Haryana were formed?

[SSC 2002]

A: Dass Commission
B: Dhar Commission
C: Kothari Commission
D: Sarkaria Commission;

Answer

Dass Commission;

Q.06 How many Union Territories India has legislative Assemblies?

[CDS 2012]

A: One
B: Two
C: Three
D: Four

Answer

Two;

Read: GK> Preamble of Indian Constitution – Study Notes

Q.07 Which of the following person’s recommendation the state Haryana was formed?

[HPSC 2012]

A: Lal Bahadur Shastri;
B: Indira Gandhi;
C: Sardar Hukum Singh;
D: Ranjit Kumar Singh;

Answer

Sardar Hukum Singh

Q.08 The consent of ________ does not involve in the creation of a new state in India.

[CDS 2000]

A: President
B: Parliament
C: Legislature of State
D: Supreme Court

Answer

The Supreme Court;

Q.09 Among the following _______ state of India formed last.

[CDS 2006]

A: Karnataka
B: Haryana
C: Andhra Pradesh
D: Madhya Pradesh

Answer

Haryana;

Q.10 Which constitutional Amendment of India describe Delhi as a “National Capital Region“?

[UPSC 2001]

A: 51st Amendment;
B: 69th Amendment;
C: 72 Amendment;
D: 91st Amendment;

Answer

69th Amendment

Q.11 In which year Uttarakhand state was formed?

[Central Excise Exam 2010]

A: 9th Nov 2000;
B: 19th Nov 2001;
C: 29th Nov 2002;
D: 14th Nov 2007;

Answer

9th Nov 2000;

Q.12 Which of the following has the power to carve out a new state in India?

[SSC CHSL 2010]

A: The Parliament;
B: The council of Minister;
C: The Prime Minister;
D: The President;

Answer

The Parliament;

Q.13 Which of the following Articles of the Indian constitution allowing the central government to create a new state in India?

[Railway Group D 2001]

A: Article 67;
B: Article 3;
C: Article 9;
D: Article 177;

Answer

Article 3;

Read: [MCQ Set 1] Preamble-Sources of Indian Constitution> Objective GK

Q.14 Under which Constitutional Amendment Act Sikkim was made an integral part of India?

SBI 1999]

A: 36th Amendment;
B: 24th Amendment;
C: 63rd Amendment;
D: 42nd Amendment;

Answer

36th Amendment;

Q.15 The territory of India Consists of _______ (according to Article 1).

[IAS 1993]

A: Territories of the states;
B: Territories acquired by the central govt.
C: Union Territories
D: All the Above;

Answer

All the Above

Q.16

(a) Lakshadweep ⇒ Executive is Administrator;
(b) Chandigarh ⇒ Executive is Chief Commissioner;
(c) Daman and Due ⇒ Executive is Lt. Government;
(d) Andaman & Nicobar ⇒ Executive is Governor;

Which of the above is not correct?

[SSC CGL 2003]

The answer is (d);

Q.17 How the parliament of India can establish a new state in the Union?

A: By an Amendment;
B: By an Executive order
C: By introducing simple law
D: Nome of the above:

Answer

By introducing Simple Law;

Q.18 How many Union Territories India has at present?

A: 5
B: 6
C: 7
D: 8

Answer

7

Q.19 Among Chandigarh, Delhi and Puducherry, which has separate High Court?

Answer

Delhi;

Q.20 In which state, Part IV of the India Constitution is not applicable?

[IAS 1996]

A: Andhra Pradesh;
B: Mizoram;
C: Jammu and Kashmir;
D: Arunachal Pradesh;

Answer

Mizoram;

Next MCQ set of The Union and Its Territories in Indian Polity

Download MCQ of The Union & its Territories in PDF

Save As PDF

MCQ Set Rocks and Minerals

[MCQ Set] Rocks and Minerals > Objective Questions with Answers [PDF]

Rocks and Minerals Objective Questions Answers

MCQ on rocks and Minerals plays an important role in any upcoming competitive examinations like IAS, UPSC, SSC CGL, and Banking. On this page, you can find the most expected questions which may play a crucial role in any exam. Also, I am providing some questions which already came in various exams. So, let’s take a look. This is the first set of multiple-choice questions on rocks and Minerals.

Q.1> Coals and petroleum found in _________ types of rocks.

A: Granite rock

B: Igneous rock

C: Metamorphic rock

D: Sedimentary rock.

Sedimentary rock.

Q.2> Which metal is the most abundant in the earth’s crust?

A: Iron

B: Zinc

C: Aluminium

D: Magnesium

Aluminum

Q.3> What the molten rock is known when it stays under the surface of earth?

[Railway Gr-D 1993]

A: Lava

B: Magma

C: Basalt

D: Ignite

Magma

Q.4> When molten rock comes out the surface of earth, it is known as –

A: Lava

B: Magma

C: Laccolith

D: Metamorphic

Lava

Q.5> How the Himalayas are formed?

A: due to pressure of two large landform.

B: due to weakness of the earth crust

C: due to folding of the earth crust.

D: due to folding of the geosyncline named Tethys.

Due to folding of the geosyncline name Tethys.

Q.6> Which process is known as chemical weathering process?

[IAS 1991]

A: Expansion due to thermal energy

B: Frost action

C: Oxidation and Reduction

D: Hydraulic action.

Oxidation and Reductions.

Q.7> ____________ predominantly acts as the agent of chemical erosion of soil.

A: Seawave

B: Wind

C: Underground water

D: Glacier

Underground water.

Q.8> Which of the following condition is most ideal for chemical weathering?

[CDS 1993]

A: Cold and dry

B: Cold and humid

C: Hot and dry

D: hot and humid

Hot and Humid.

Q.9> Process of chemical weathering is represented by-

[CDS 1991]

A: expansion and contraction due to heat.

B: Mass exfoliation

C: growth of crystal and frost action

D: Hydration and Hydrolysis.

Hydration and Hydrolysis

Read: Geography MCQ Set] Solar System – Objective GK Questions

Q.10> How the soil erosion can be prevented?

A: Growing plants on a large-scale

B: Increasing cohesive force between the molecule by adding chemicals.

C: Making the land incline.

D: Deforestation

Growing plants on a large-scale.

Q.11> Which of the following is an example of potholes in river beds?

[SSC 2008]

A: corrosion

B: erosion

C: oxidation

D: hydration

corrosion

Q.12> Which is the principle cause of exposure of rock to the changes in temperature?

[IFS 1990]

A: Mechanical weathering

B: Chemical weathering

C: Biological weathering

D: Mortification weathering

Chemical weathering.

Q.13> The climate condition which conducts mechanical weathering is/are

[CDS 1994]

i) hot ii) cold iii) wet iv) dry

A: options i) and ii)

B: option iii)  only

C: options iii and iv

D: options i) and iii)

Hot and wet so options i) and iii)

Q.14> Which of the following is known when the rock is removed layer by layer due to weathering?

[NDA 2003]

A: exfoliation

B: block disintegration

C: deletion

D: granular disintegration

exfoliation

Read: Structure and Physiography of India> Geography Notes

Q.15> Why the denudational processes have not reduced the landmasses to a level surface?

[IAS 2003]

A: Because the earth movements have uplifted the landmass

B: Because of changing sea level

C: Because lack of time

D: The atmosphere is changing.

The earth movement has uplifted the landmass.

Q.16> Bowl-shaped depression is also called as –

[IAS 2004]

A: Glacial trough

B: Cirque

C: Waki

D: Barchan

Cirque

Q.17> The breakdown of minerals due to the decaying vegetation producing organic acid is called-

A: Biological weathering

B: Degradational weathering

C: Chemical weathering

D: Physical weathering

Chemical weathering

Read : Solar System + Universe> [Geography MCQ Set 1] Objective Type GK [PDF]

Q.18> What does the residual hill known in desert region?

[IAS 2004]

A: Inselberg

B: Hum

C: Cirque

D: Canyons

Inselberg

Q.19> Wadi a kind of valley has occurred

A: at hot desert with occasional heavy rainfall.

B: at high mountain range where precipitation is high.

C: at the beach where enough sand exists.

D: at the polar region when ice starts to melt.

at hot desert with occasional heavy rainfall.

Read: List of Important Geographical Epithets to Remember [PDF]

Q20> Match the following

[NDA 2004]

a) river                           1) Cirque

b) Glacier                       2) Stalagmite

c: Underground water    3) Meander

d) Wind                          4) Barchan

A: a-5, b-2, c-3, d-4

B: a-4, b-1, c-2, d-5

C: a-4, b-2, c-5, d-3

D: a-1, b-5, c-4, d-3

B, a-4, b-1, c-2, d-5

Next MCQ set on Rocks and Mineral Coming Soon

Download above MCQ on rocks and mountain as PDF

Download As PDF

oBJECTIVE question and MCQ-on-Fiscal-System

MCQ on Fiscal System – Indian economy > GK Question Answer [PDF]

Expected Important Questions from Fiscal System

Most expected objective questions with answer on Fiscal System in Indian economy. Hello everyone, today I am trying to cover the most important questions with answers from Fiscal system of India, which is an indispensable topic mainly for UPSC, IAS SBI and other Bank PO examinations. Not only for that, but if you are preparing for other competitive examinations for seeking government jobs from India than these objective questions may be the key factor for you. I have provided all the questions which have come already in previous various exams. These questions are also important for CGL, SSC, CHSL, MTS, Railway Group-D,

Note: To view Answer of the MCQs please touch the black box on mobile device and keep the mouse cursor on same for desktop or PC.

A person pays a tax on whom the tax is incident is known as, –

A: Direct tax

B: state tax

C: Indirect tax

D: none of the above

Direct tax.

How does the rate of growth of an economy is measured?

A: In terms of per capita

B: in terms of poverty line

C: in terms of industrial development

D: in terms of national income.

In terms of National income.

How does the standard of living in a country is measured?

A: by measuring per capita income.

B: by measuring GDP

C: by measuring poverty

D: by measuring the rate of unemployment.

By measuring per capita income.

_________ is the best measurement of the economy growth of a country.

A: Gross national product (GNP)

B: Gross Domestic Product (GDP).

C: Revenue from outside.

D: Development of industry.

Gross National Product

Once the demands for grants and expenditure of different departments are passed by the Parliament, a bill to draw money from the Consolidated Funds of India for these purposes is introduced. What is the name of this bill?

A: Finance Bill

B: Money bill

C: Ordinary bill

D: appropriation bill.

Appropriation bill.

Name the bill by which the government of India collects the revenue for a year.

A: money bill

B: Ordinary bill

C: Finance bill

D: Appropriation bill

Finance Bill

How does the national income is determined?

A: revenue from state

B: Goods and service production

C: Revenue from other countries.

D: None of these.

Goods and service production.

Estimating national income is not associated with –

[I. Tax central excise 1999]

A: Income method

B: Expenditure method

C: Value-added method

D: export-import method

Export-import method.

Estimation national income is through,-

[CBI 1991]

A: Income method

B: Only production method

C: Only income method

D: expenditure method.

Production method.

How does a developed economy is measured?

A: having advance technology

B: Huge profit from Industry

C: Effective trade and export

D: By large per capita income.

By large capita income.

Read More: Mahatma Gandhi (Gandhiji) > All Important Points

How does the ad valorem duty is called tax?

[IAS 1988]

A: On the basis of commodity price

B: By value-added

C: Amount of commodities

D: Value added.

On the basis of commodity price

Which statements is/are correct regarding Statutory Liquidity Ratio?

[CDS 2010]

[i] All the commercial banks in India can use the cash to fulfill SLR

[ii] The banks can maintain SLR by themselves

[iii] Banks leverage is restricted by SLR in forwarding more money into the economy.

A: Only [i] is correct

B: only [ii] is correct

C: [i] and [ii] are correct.

D: [ii] and [iii] are correct

D

“Vote-on-Account” is not true for, –

[Bank PO 1991]

A: It is allowed in the Parliament to cover the deficit left by last budget.

B: The economic plan which starts from April 1 does not allow the government to set economic policy.

C: It does not allow the government to impose a new tax.

D: Govt can withdraw some amount for a period with the assent of parliament.

It is allowed in the parliament to cover the deficit left by the last budget.

Which statement is/are true –

[IAS 2007]

[i] All Banks in India borrow from Reserve Bank of India by the rate known as repo rate

[ii] Gini coefficient’s value 1 measure that everyone’s income is the same in its population.

A: Only [i]

B: Only [ii]

C: Both [i] and [ii]

D: None

A > only [i]

Read More : MCQ on International Organizations

During which Viceroyalty of India, the budget system was introduced?

[Central Excise 1994]

A: Lord Liton

B: Lord Mountbatten

C: Lord Canning

D: Lord Minto

Lord Canning

Choose the correct statements.

Fiscal responsibility and Budget Management Act concerns –

[IAS 2006]

A: Fiscal deficit

B: Revenue deficit

C: Fiscal and Revenue deficit

D: Neither Fiscal nor revenue deficit.

Both Fiscal deficit and revenue deficit.

Temporary tax levied to obtain additional revenue is known as –

A: Surcharge

B: Rate

C: Repo rate

D: SLR

Surcharge

What is the basic attribute of a formal organization?

[CPO AC 2003]

A: esteem and prestige

B: Roles and duties

C: Dominance and supremacy

D: Rules and regulations

Rules and regulations.

For falling the inferior goods falls, its demand :

[CPO SI 2003]

A: increases

B: Decreases

C: Remain Constant

D: Can be anyone.

Remain constant.

How does the parallel economy or Black Money exist?

[CPS SI 2003]

A: It creates the economy further competitive.

B: It makes the monetary policies less efficient.

C: it makes certain of a better distribution of income and wealth.

D: it ensures increasing productive investment.

It makes monetary policies less efficient.

⇒ More MCQ on Fiscal System Coming Soon >>

Download Question on Fiscal System in PDF

Download As PDF

Read Also: [MCQ Set] Nature of Indian Economy / Planning > GK [PDF]