Skip to main content
Important MCQ on Mauryan Empire

GK> Mauryan Empire Questions with Answers – Objective MCQ

Important General Knowledge Objective Questions of Mauryan Empire

Mauryan was the most important dynasty that arose in ancient India between 321 to 185 BC. Three famous kings Chandragupta Maurya, Bindusara and Ashoka are notable for your GK. These kings were very famous in all directions and were able to unite the whole of India for the first time in Indian history.

Mauryan has an important role in Medieval India. Their cultures and custom gave a new direction in the history of India.

1. The founder of Mauryan Dynasty was, –

A. Chandragupta Maurya

b) Ashoka

C) Bindusara

D) Kumargutpa

Answer – A

2. When did the Mauryan Period start?

A) 322 BC

B) 332 BC

C) 342 BC

D) 352 BC

Answer – A

3. Who wrote “Arthasastra”?

A) Visakha Datta

B) Kautilya

C) Megasthenes

D) Harisena

Answer – B

4. Who was the author of “Indica”?

A) Kautilya

B) Seleucus

D) Megasthenese

D) Fahien

Answer – C

5. Who was the author of ‘Mudra Rakshasa’?

A) Visakha Datta

B) Kautilya

C) Ibn Batuta

D) Chanakya

Answer – A

6. ‘Liberator’ title was earned by –

A) Chandragupta Maurya

B) Bindusara

C) Ashoka

D) Skandhagupta

Answer – A

7. Who humiliated Kautilya?

A) Nanda

B) Mauryan

C) Buddhist

D) Kushans

Answer – A

8. Who is the prime minister of Chandragupta Maurya?

A) Chanakkya

B) Selecus

C) Visakha Datta

D) Kumargupta

Answer – A

9. Who helped Chandragupta Maurya to defeat Nandas?

A) Kautilya

B) Selecus

C) Ashoka

D) Aswaghosa

Answer – A

10. The founder of Sunga Dynasty was-

A) Ashoka

B) Bindusara

C) Rana Sanga

D) Pushyamitra

Answer – D

11. Ashoka invaded Kalinga in –

A) 251 BC

B) 260 BC

C) 271 BC

D) 281 BBC

Answer – B

12. When did Ashoka died?

A) 261 BC

B) 232 BC

C) 273 BC

D)240 BC

Answer – B

13. Which last Nanda ruler killed by Chandragupta Maurya?

A) Mahapadma Nanda

B) Dhana Nanda

C) Shisunaga Nanda

D) Other

Answer – B

14. Who is defeated by Chandragupta Maurya in the banks of Sindhu?

A) Alexander

B) SeleucusNekator

C) Birbhadra

D) Dhana Nanda

Answer – B

15. Who married the daughter of Seleucus (Helena)?

A) Ashoka

B) Srigupta

C) Chandragupta Maurya

d) Bindusara

Answer – C

16. Who earned the title ‘Aritraghata‘?

A) Bindusara

B) Ashoka

C) Chandragupta Maurya

D) Srigupta

Answer – A

17. The ambassador of Seleucus in the court of Chandragupta Maurya was –

A) Alexander

B) Kautilya

C) Megasthenese

D) Fahien

Answer – C

18.Indica‘ was written in which language?

A) Greek

B) Sanskrit

C) Pali

D) Persian

Answer – A

19. The division of Mauryan society into seven classes was particularly mentioned in –

A) Kautilya’s Arthasastra

B) Ashokan Edicts

C) The Puranas

D) The Indica of Megasthenese

Answer – D

20. The central or main point of Ashoka’s Dhamma was –

A) Loyalty to the king

B) Peace and nonviolence

C) respect to elders

D) Religious toleration

Answer – B

21. The effects of the Kalinga was on king Ashoka are found in

A) Pillar edicts

B) Rock Edicts

C) excavations

D) Other

Answer – B

22. Megastheneses visited India during the reign of

A) Chandragupta Maurya

B) Chandragupta II

C) Ashoka

D) Bindusara

Answer – A

23. Which is the oldest dynasty in ancient India?

A) Gupta

B) Mauryan

C) Kashan

D) Mughal

Answer – B

24. Who deciphered Ashokan Inscriptions?

A) James Princep

B) S. R. Rao

C) M. Wheeler

D) Other

Answer – A

25. The Ashoka pillar at Allahabad provides information about the reign of which king?

A) Chandragupta Maurya

B) Chandragupta

C) Chandragupta II

D) Samudragupta

Answer – C

26. Kalinga is now known as –

A) Bihar

B) West Bengal

C) Orissa

D) Uttar Pradesh

Answer – C

27. The third council of Buddhism held in –

A) 240 BC

B) 250 BC

C) 260 BC

D) 270 BC

Answer – B

28. Which king is known as ‘Constantine of Buddhism‘?

A) Chandragupta Maurya

B) Bindusara

C) Vishnu Gupta

D) Asoka

Answer – D

29. Which was the famous education center of the Mauryan period?

A) Varanasi

B) Takshasila

C) Patliputra

D) Nalanda

Answer – B

30. Who was the administer Justice in the Ashoka period?

A) Rajuka

B) Vishnu Gupta

C) Kharbel

D) Upagupta

Answer – A

31. In which century did Ashoka reign?

A: Third Century B.C

B: Third Century A.D

C: Second century B.C

D: Second Century A.D

Answer – Third Century B.C

32. Ashoka won the Kalinga war in

A: 261 B,C

BL 262 B.C

C: 263 BC

D: 264 BC

Answer – 261 BC

We have selected the best and the most important questions on the Mauryan Empire in Indian History for your upcoming competitive examinations and government jobs such as SSC, CGL, MTS, CHSL, BANKING, RAILWAY, etc. The answers are given below.

[Next MCQ SET ] Mauryan Empire- Question Answer

Try other Multiple Choice questions or objective type questions below.

Answers:

1) A, 2) A, 3) B, 4) C, 5) A, 6) A, 7) A 8) A, 9) A 10) D 11) B 12) B 13) B 14) B 15) C 16) A 17) C 18) A 19) D 20) B 21) B 22) A 23) B 24) A 25) C 26) C 27) B 28) D 29) B 30) A

Please Subscribe For More Update:

GKArea

Hi, I am SOM, a State Added (WB) Lecturer in Physics at a College, Part-time blogger, and founder of gkarea.com, started blogging since 2015 and still learning.