Skip to main content

Current Affairs> 2nd Week February, 2017

Important Current Affairs Second Week February 2017

All the current affairs of second week February 2017 are very important for the competitive examinations like CGL, SSC, MTS Railway, Banking, Post Office and other. So revise these questions at least three times in a month.

1. Recently in February, which village adopted by cricketer Sachin Tendulkar for transformation under the Sansad Adarsh Gram Yojana?

Answer: Donja

Donja village is situated in Maharashtra state of India. 4 crore rupees amount form parliament will be spent for developing of a new school building, water supply in this village.

2. The first floating elementary school for drop outs has been inaugurated in which state of India?

Answer: Manipur.

Description: The name of the school is Loktak Elementary Floating School. It opened under an initiative of All Loktak Lake.

3. India-origin woman _______ will become the third women after Kalpana Chwla and Sunita Williams to go into space in 2018.

Answer: Shawna Pandya

4. The Mission XI launched by sports ministry on February 10, 2017 aims to promote which sports?

Answer: Football

5. Who is the newly elected President of institute of Chartered Account of India (ICAI)?

Answer: Nilesh Vikamsey

6. Name the chairman of Toshiba Corporation who stepped down on February 15, 2017 facing multi-billion dollars loss of the company?

Answer: Shigenori Shiga

7. With which country, the Union Cabinet on February 8, 2017 approved signing a MoU cooperation in the field of health and medicine?

Answer: Senegal disease surveillance, medical research, Emergency Relief, Hospital management, drugs etc areas would be under this MoU.

8. Which bank has tied up with fertilizer major IFFCO on February 7, 2017 to launch co-branded debit cards for farmers and promote cashless payment in rural area?

Answer: Bank of Baroda.

9. Who was appointed as the first women foreign secretary of Pakistan on February 13, 2017?

Answer: Tehmina Janjua.

She replaced the outgoing foreign secretary Aizaz Ahmad Chaudhry and she is the 29th foreign secretary and first women secretary of Pakistan.

10. Which movie has won the best film award at the 2017 BAFTA awards?

Answer: La La land;

This movie won total five awards. Full form of BAFTA is British Academy Film Awards.

Read Also: 30 Important Current Affairs Questions from February 1st Week 2017

11. Which of the given survey class vessels of Indian Navy has become the first ship to be installed with solar power system?

Answer: INS Sarvekshak

12. A new bird species Fufous-Tailed Rock Thrush has recently been discovered in which country?

Answer: Nepal;

This is an autumn passage migrant bird species in Pakistan and India found in high mountainous region of Nepal.

13. Which singer has been roped in by the United Nations Office on Drugs to campaign against human trafficking under the project ‘Blue Heart Campaign”?

Answer: Satinder Sartaj

14. Who has been appointed as the Managing Director of Life Insurance Corporation (LIC) on February 10, 2017?

Answer: Memant Bhargava

15. India’s first Jet Engine Series is being indigenously developed by Poeir Jets Pvt Ltd in which cities?

Answer: Bangalore

16. India has recently signed MoU with which country to ease restrictions on number of scheduled flights?

Answer: United Kingdom

17. When the international day of women and girls in Science observed?

Answer: February 11.

18. Government aims to establish 3000 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras across India by which year?

Answer: 2017.

19. Who is the president of football governing body FIFA?

Answer: Gianni Infantion

20. India defeated which country to win the T20 World Cup for Blind tournament on February 12, 2017?

Answer: Pakistan

Read Also: 30 Important Current Affairs 4th Week January 2017

21. Ms. Narinder Chauhan, has been appointed as the next Ambassador to which country?

Answer: Philippines

22. Which Indian Institute of Technology is starting the country’s first inter-disciplinary school on Quality and Reliability?

Answer: Kharagpur

23. Which Indian batsman has become the first in the World score a 300 in a T20 match on February 7, 2017?

Answer: Mihit Ahlawat

24. Name the veteran scriptwriter famous for the British comedy series “Hancock’s Haof Hour” and “Steptoe and Son” who died on February 8, 2017 at the age of 87?

Answer: Alan Simpson

25. Which city is hosting India’s first ever International Table Tennis Federation world tour event?

Answer: New Delhi

26. Which Indian state has become the first to introduce cashless system for Public Distribution system of food grains?

Answer: Gujarat

27. The two day UNESCO Natural Heritage Festival 2017 was held in which state?

Answer: Himachal Pradesh

28. The Hisdustan Motors have signed a deal with French firm Peugeot to sell its car brand “Ambassador” for Rs__________?

Answer: 80 crore.

29. Which country has launched the world’s first Braille Atlas for visually impaired persons?

Answer: India

30. The single entrance examination for admission in all engineering and architecture colleges for undergraduate courses will be effective from which year?

Answer: 2018

Read Also : January 2017 3rd Week Most Important Current Affairs