Skip to main content
MCQ on Rowlatt Act 1919

[MCQ] Rowlatt Act 1919 Objective Question Answer

Most Important Multiple Choice Questions with answer from the Rowlatt Act 1919 for competitive exams SSC, cgl, banking and UPSC. For best performance, I would recommend reading Rowlatt Act bill (1919) general knowledge note.

Instruction: The answers are hidden under the black box. To view just hover the mouse on the box or click it.

[MCQ 1] Rowlatt Act bill (1919) is also known as

a) Anarchical and Revolutionary Crimes Act
b) Anarchical and Rebellious Crimes Act
c) Monarchic and Rebellious Crimes Act
d) Monarchic and Revolutionary Crimes Act

Answer:

a) Anarchical and Revolutionary Crimes Act

[MCQ 2] Another name of Rowlatt Act bill (1919) is

a) Green Act
b) Gray Act
c) Black Act
d) Yellow Act

Answer

Black Act

[MCQ 3] Rowlatt Act bill was introduced at the Imperial Legislative Council of

a) Mumbai
b) Delhi
c) Kolkata
d) Pune

Answer

Delhi

[MCQ 4] When the Rowlatt Act bill was introduced at the Imperial Legislative Council of Delhi?

a) 10th March 1919
b) 10th May 1919
c) 10th October 1919
d) 10th April 1919

Answer

a) 10th March 1919

[MCQ 5] Rowlatt Act was passed to extend the

a) Revolutionary Crimes Act India 1918
b) Revolutionary Crimes Act India 1905
c) Defense of India Regulations Act 1905
d) Defense of India Regulations Act 1915

Answer

d) Defense of India Regulations Act 1915

[MCQ 6] To protest Rowlatt Act bill Gandhiji started Rowlatt Satyagraha on

a) 4th April
b) 5th April
c) 6th April
d) 7th April

Answer

c) 6th April

[MCQ 7] Rowlatt Act was passed on 10th March 1919 by

a) Lord Chelmsford
b) Sir Sidney Rowlatt
c) Sir James Rowlatt
d) Sir Williams Rowlatt

Answer

b) Sir Sidney Rowlatt

[MCQ 8] Who was the viceroy of India during this period?

a) Lord Chelmsford
b) Sir Sidney Rowlatt
c) Lord Rippon
d) Lord Mountbatten

Answer

a) Lord Chelmsford

[MCQ 9] To oppose this bill Gandhiji started

a) Non-cooperative movement
b) Quit India movement
c) Swadeshi and Boycott Movement
d) None of these

Answer

a) Non-cooperative movement

[MCQ 10] Which of the following nationalist leader put into jail through this act?

a) Abdul Kalam Azad
b) Khan Abdul Ghaffar Khan
c) Mohandas Karamchand Gandhi
d) Bal Gangadhar Tilak

Answer

a) Abdul Kalam Azad

Try More MCQs
Revolt of 1857 – Sepoy Mutiny
Indus Civilization – Harappa and Mohenjodaro
Try More History GK + MCQ
Rowlatt Act 1919 GK Notes

Rowlatt Act 1919 | [Important GK Notes + PDF]

Rowlatt Act 1919 General Knowledge

Contents:
Introduction to Rowlatt Act 1919
Purposes of Rowlatt Bill 1919
Effects of Rowlatt Act 1919
Important Points to Know About the bill


Rowlatt Act bill (1919) is also known as the Anarchical and Revolutionary Crimes Act of 1919 or the Black Act of 1919. This bill was introduced at the Imperial Legislative Council of Delhi on 10th March 1919.

At the end of World War I, The British government was preparing to suppress the Indian revolutionaries. At this time the oppression of nationalists was going on. Also, Terrorists and revolutionaries were found out and put into Jail. Many nationalist leaders like Abdul Kalam Azad were kept in jail. At that time, the British government decided to suppress the Indian side with more power and as a result, The Rowlatt Act bill was passed by British judge Sir Sidney Rowlatt on 10th March 1919. This act was passed to extend the Defense of India Regulations Act 1915.

Read Also : 250+ Modern Indian History MCQ Objective Question Answer [PDF]

# Purposes of Rowlatt Bill 1919:

⇒ Even though every member of the Legislative Assembly opposed, the British government forced to pass the law.

⇒ Through this law, the government could have kept any person in jail for up to two years without trial and could convict him in court.

⇒ The purpose of the act was to restrain the growing nationalist upheaval within the country.

⇒ Through this act, police can search any palace or home without any warrant.

By this act, the British government could dominate the rights of a habeas corpus on any Indian.

Read Also : History  List of Governor-Generals  Viceroys of Bengal  India PDF

# Effects of Rowlatt Act 1919:

Rowlatt Satyagraha: Rowlatt Act was a big blow to the people of India. As a result, strong and powerful movements were developed in India against this law. During this movement, Mahatma Gandhi asserted the national movement of India. To protest this bill Gandhiji started Rowlatt Satyagraha on 6th April that year. He started a new kind of struggle that was non-cooperation movement.

Jaliwanwallabagh massacre: At that time the viceroy of India was Lord Chelmsford. On 13th April a large number of non-violative people were gathered to protest this act at Jaliwanwalabagh public garden in Amritsar situated in the state Punjab. General Dyer came there, closed the narrow gate and ordered without any warning to shoot down the innocent people gathered there. As a result, around a thousand people were instantly dead including children and women. More than 1600 people were injured. This incident is known as the Jaliwanwallabagh massacre.

# Important Points to Know About Rowlatt Act 1919:

Dear reader, if you are preparing for any kind of competitive examinations such as IAS, UPSC Civil Service, Railway NTPC, Banking SSC, CGL, etc then these points given below are very important. These points are essential for general knowledge purposes.

⇒ Anarchical and Revolutionary Crimes Act of 1919 is also known as the Rowlatt Act or Black bill.
⇒ Rowlatt Act was passed on 10th March 1919 by Sir Sidney Rowlatt.
⇒ The main objective of this act is to suppress the Indian revolutionaries by any efforts.
⇒ To oppose this bill Mahatma Gandhi assured to non-cooperate with British across India by starting satyagraha and Non-Cooperative movement.
⇒ The most atrocious or brutal effect of the Rowlatt Act in Indian history is the Jaliwanwallbagh massacre on 13th April 1919.
⇒ During this period the viceroy of India was Lord Chelmsford.

I just have finished reading!!

Want to Try MCQ on Rowlatt Act 1919

Read Also:
GK> Swadeshi and Boycott Movement [Important Points + Note PDF]
GK> Partition of Bengal 1905 [Important Points + Notes PDF]

Download Rowlatt Act 1919 GK PDF

Save As PDF

Swadeshi and Boycott Movement

GK> Swadeshi and Boycott Movement [Important Points + Note PDF]

Swadeshi and Boycott Movement General Knowledge

Introduction of Swadeshi and Boycott Movement: Lord Curzon appeared in Indian politics during the national movement of India. Since he came to India, the sensitive issues in India and Indians became the challenging problem of his administration.

The partition of Bengal made due to his aggressive policy. In the protest of the division of Bengal, an incursive movement of the entire Bengal was developed. This is known as the Swadeshi movement. At the beginning of the movement, Surendranath Banerjee, and later took over the responsibility of Bipin Chandra Pal and Aurobindo Ghosh.

Read Also: GK> Partition of Bengal 1905 [Important Points + Notes PDF]

The Effects partition of Bengal and Swadeshi & boycott movement:

⇒ In 1905 (20 July), when Lord Curzon announced the partition of Bengal with the intention of imperialism, a severe reaction was made at the whole of Bengal. There were demands for cancellation of criticism of this decision in various sessions.

⇒ Under the leadership of Surendranath Bandopadhyay, a protective movement had begun against the partition of Bengal. On 7 August 1905, a huge public meeting at Kolkata took a decision to boycott British products unanimously.

⇒ Swadeshi Movement had expended to Bihar, Uttar Pradesh, Maharashtra, and Deccan with the efforts of Bal Gangadhar Tilak, Lala Lajpat Rai, and other nationalists.

⇒ Boycotting the foreign goods was expended in the major cities of India. A large number of foreign goods such as salt, cloths, wine, etc were damaged and fired due to the violation of Indian extremists. At that time Indians were established swadeshi factories. Prafulla Chandra Roy established “Bengal Chemical”. Chidambaram Pillai built indigenous Ships. Also, Sir Jamshedji Tata has set up a famous iron-steel plant in Jamshedpur.

Also Read: History> The Advent of Europeans in India Notes

Repression policy against Swadesi and Boycot movement by British:

⇒ The British government, frightened by the Swadeshi movement, adopted a repressive policy on banning the public meeting, punishing people, imprisonment, and took away the liberty of newspapers.

⇒ To prevent the student association from the movement, on October 10, 1905, the ‘Carlyle Circular’ was issued.

⇒ British ban the publication of sensitive newspapers such as “sandhya“, “Yugantar” etc.

⇒ British also tried to keep apart the Muslim community form this movement through discrimination policy.

Also Read: History> List of Governors-General & Viceroys of Bengal of India PDF

The weakness of the swadeshi and boycott movement:

⇒ The public foundation of this movement was not strong.

⇒ The movement did not have a spiritual connection with the farmers and laborers.

⇒ The leaders of the movement did not emphasize raising communal harmony and solidarity that created communal riots in Bengal.

Results of Swadeshi and Boycott Movement:

⇒ Apparently, the swadeshi movement seems to be failed, it did not fail really.

⇒ Under the pressure of mass movement and public influence, the British government had withdrawn the decision of partition of Bengal in 1911.

⇒ As a result, the divided Bengal merge into a whole Bengal in 1911.

⇒ Swadeshi Movement again started a new chapter in the history of India’s freedom struggle. As a result, the Indian national movement got a new direction for the freedom of India.

Some important points on Swadeshi and Boycott movement:

⇒ The decision of Swadeshi and Boycott movement was taken on August 7, 1905, at the Calcutta Town Hall.
⇒ Swadeshi and Boycott movement had arisen to protest the division of Bengal.
⇒ Lord Curzon was the Viceroy of India during the Swadeshi Movement.
⇒ Gopal Krishna Gokhale set up “Swadesh Bandhab Samiti” to proclaim the Swadeshi Movement.
⇒ Dadabhai Naoroji was president of INC at the time of the Swadeshi Movement.
⇒ Persons who involved in swadeshi and boycott movement are Surendranath Banerjee, BG Tilak, Bipin Chandra Pal, Lala Lajpat Rai, Aurobindo Ghosh, Chidambaram Pillai
British government rejoins the parted Bengal in 1911.
Mahatma Gandhi was not a part of this movement.

Download Swadeshi and Boycott Note PDF

Save As PDF

Partition of Bengal 1905 Facts

GK> Partition of Bengal 1905 [Important Points + Notes PDF]

Partition of Bengal 1905 Facts and General Knowledge

Partition of Bengal 1905 is also known as Banga Vanga Andolon in India. In the first decade of the twentieth century, the partition of Bengal started to create the strong national movement of the extremists in India.

What was the reason behind the partition of Bengal 1905?

Causes Shown by British:

The geographical area of Bengal was very large and due to this, for British, it was going to be difficult to control throughout the Bengal easily.

At that time there were approximately 55 million people in greater Bengal out of them 18 million were Bengali speaking people and rest 37 million were Hindi ( or Bihari) and Oriya speaking people. So British govt wanted to split Bengal into two-part. One is East Bengal (Bengal and Assam) with muslim populated region and another part is Western Bengal (Bihar Odisha and a small part of Bengal) with Hindu.

At this time a large number of experienced political leaders were Presented in Bengal who had the capacity to influence and guide political agitation. And they were going to be more popular and stronger against the British govt in India. This was uncomfortable for the British to rule and loot effectively from India.

But the British govt showed a reason that this partition will help to develop the eastern region economically and culturally. Because in the eastern part, Muslims were in the majority. They thought that they can take economical advantages against Hindu.

That’s why the British government wanted to divide the Bengal.

Read More : History> The Advent of Europeans in India Notes

Actual Causes of Lord Curzon behind the partition of Bengal:

Actually, these were not the original reason behind the partition of Bengal 1905. Lord Curzon planned to divide Bengal for weakening British critics and opposition political power in Bengal.

Some people also consider that to suppress the nationalist and as well as the unity of Bengali people, British govt forcefully wanted to divide the Bengal.

Lord Curzon’s actual motive was political and not administrative. He wanted to destroy the good relation of Hindu with the minority Muslim community (I.e in the religious ground).

Also tried to suppress or inhibit the influence of educated middle-class person (and congress) to uneducated, poor Hindu and Muslim. And for this Lord Curzon adopted the idea of “divide and rule“.

Read More: Religious Movements: Buddhism and Jainism - GK

Implementation the idea of partition of Bengal

In the year 1874, Assam was separated from Bengal as a distinct region.

The British government planned to separate Bengal on 19th July 1905.

In this year (1905) 16th October, the plan of partition of Bengal was officially implemented.

Effects of Partition of Bengal:

Boycott and the swadeshi movement were arisen due to this proposal of the partition of Bengal by Lord Curzon.

At the end of this movement, the real form of extremism had appeared as a model of modern Indian national movement.

The educated Indian as well as INC (Indian National Congress) oppose the matter and tried to push an effort to enlarge the national movement of India in the right direction.

Reunion of Bengal

Due to huge political protest such as Swadeshi and boycott movement throughout India. These two parts of Bengal is reunited in 1911

Because of gigantic political challenges, for example, Swadeshi and boycott movement throughout India, these two parts of Bengal are brought together in 1911. Be that as it may, the division of Bengal made based on language instead of religious ground.

Read Also: Rowlatt Act 1919 | [Important GK Notes + PDF]

Important facts to Remember regarding Bengal partition:

If you are preparing for any kind of competitive examinations like IAS, UPSC, SSC, CGL, MTS, Railway group C D exams Defence, Police, then you should remember these important points about the partition of Bengal in 1905.

⇒ The government reported the thought for the partition of Bengal in January 1904.
⇒ The thought was restricted by Henry John Stedman Cotton, Chief Commissioner of Assam.
⇒ Partition of Bengal proceeded and implemented officially on October 16, 1905, by Viceroy Lord Curzon.
Mahatma Gandhi was not the chief architect of the Swadeshi Movement caused by the partition of Bengal.
⇒ At this time the viceroy of India was Lord Minto.
⇒ On 12 December 1911, the partition of Bengal was revoked.
⇒ Hardinge II was the viceroy of Bengal when the Bengal partition was canceled.
⇒ Gopal Krishna was the president of INC during this time.

TRY : 250+ Modern Indian History MCQ Objective Question Answer [PDF]

Read Also: GK> Swadeshi and Boycott Movement [Important Points + Note PDF]

Download Partition of Bengal 1905 PDF

Save As PDF

Modern Indian History, MCQ on India’s freedom struggle

250+ Modern Indian History MCQ Objective Question Answer [PDF]

Indian freedom struggle mcq Quiz PDF

Modern indian history [Indian freedon struggle] questions and answers with solution pdf download free for IAS, UPSC, CGL, SSC, MTS, CHSL, Railway Banking etc competitive govt examinations.

1. When did Vasco da Gama arrived in Calicut, India on…………
a) 1398 b) 1495 c) 1496 d) 1498

2. Diu was the colony of the …………..
a) Portuguese b) English c) Dutch d) French

3. Which country established a trading post in Gujarat in 1612.
a) British b) French c) Spain d) Dutch

4. In 1614 Sir Thomas Roe was instructed by …………… to visit the court of Jahangir, the
Mughal emperor of India.

a) James I b) Babar c) Shajahan d) Humayun

5. In 1661 the company obtained ………….. from Charles II.
a) Bombay b) Madras c) Kannur d) Calcutta

6. In 1650 Gabriel Boughton, an employee of the Company obtained a license for trade in ………….
a) Bengal b) Orissa c) Mysore d) Surat

7. Year of the Battle of Plassey is ………….
a) 1557 b) 1657 c) 1757 d) 1857

8. Year of the Battle of Wandiwash is …………
a) 1560 b) 1660 c) 1760 d) 1860

9. Year of the Battle of Buxar is………….
a) 1764 b) 1767 c) 1784 d) 1864

10. Warren Hastings was appointed as the Governor of …………… in 1772.
a) Bengal b) Madras c) Bombay d) Delhi

11. Regulating Act was in the year of……………
a) 1573 b) 1673 c) 1773 d) 1873

12. Hyder Ali was the ruler of …………..
a) Hyderabad b) Mysore c) Cochi d) Bengal

13. Mahe was a colony of …………..
a) English b) French c) Dutch d) Germany

14. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated …………….. at Porto Nova.
a) Hyder Ali b) Marthanda Verma c) British d) Tipu Sultan

15. The Treaty of Mangalore was in the year ……………….
a)1484 b) 1584 c) 1684 d) 1784

16. Seringapatam was the capital of ……………..
a) Pazhassi Raja b) Tipu Sultan c) Kurumbranad Raja d) Sri Moolam Thirunal

17. The fourth …………………..War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s death on May 4, 1799.
a) Anglo-Mysore b) French- Mysore War c) Maratha -Mysore war d) Nyzam-Mysore War

18. The Treaty of Surat was in the year ……………
a) 1475 b) 1575 c) 1675 d) 1775

19. Treaty of Rajpurghat” was signed on December 25, 1805 between Holkar and ……………
a) French b) British c) Portuguese d) Dutch

20. The Company was granted an English Royal Charter, under the name Governor and Company of Merchants of London Trading into the East Indies, by …………………. on 31 December 1600.

a) Elizabeth I b) Elizabeth II c) Henry VII d) Henry VIII

Answers From Question 221 to 234

1.d 2.a 3.a 4.a 5.a 6.a 7.c 8.c 9.a 10.a 11.c 12.b 13.b 14.a 15.d 16.b 17.a 18.d 19.b 20.a

21. Under the Government of India ……………, the British Crown assumed direct administration of India in the new British Raj.
a) Act of 1658 b) Act of 1758 c) Act of 1858 d) Act of 1947

22. Defeat of the Spanish Armada in ………….
a)1256 b) 1288 c) 1588 d) 1688

23. The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in the Battle of …………………. in 1612.
a) Buxar b) Plassey c) Swally d) Trafalgar

24. The Seven Years’ War (1756–1763) resulted in the defeat of the…………. forces.
a) American b) British c) French d) Russian

25.Robert Clive, the Governor General of the ……………….
a) Dutch b) French c) British d) Portuguese

26.Joseph François Dupleix was the commander of the ……………. forces in India.
a) French b) British c) American d) Dutch

27. Who defeated the Spanish Armada?
a)Elizebeth I b) Elizebeth II c) Henry VIII d) James I

28. The First Opium War started……………
a) 1729 b) 1736 c) 1839 d) 1939

29. Indian Mutiny began in …………
a) 1557 b) 1657 c) 1857 d) 1957

30. The Company lost all its administrative powers……………
a) By the Government of India Act of 1658 b) By the Government of India Act of 1758
c) By the Government of India Act of 1858 d) By the Government of India Act of 1958

31. Who set up the dual system of administration in Bengal?
a) Robert Clive b)Lord Wellesley c)Dupleix d)Lord Macaulay

32.  …………………….Permanent settlement was made in Bengal in the sphere of revenue administration.
a) William Pitt b) Hastings c) William Bentinck d) Lord Cornwallis

33. The Permanent Settlement was enforced on………………….
a) 1693 b)1793 c)1893 d) 1933

34. Subsidiary Alliance was introduced by ………………
a) Lord Wellesley b) Sir John Shore c) Robert Clive d) Lord Dalhousie

35. Fakir-Sannyasi Resistance against the East India Company dominance in ……………
a) Gujarat b) Kerala c) Karnataka d) Bengal

36………………………., a judge of the Supreme Court founded the Asiatic society of Bengal in 1784 A.D.
a) Sir William Jones b) Warren Hastings c) Raja Ram Mohan Roy d) Lord Macaulay

37. Charles Wood’s Despatch…………………
a) 1554 A.D b) 1684 c) 1784 d) 1854

38. The Hindu Widows’ Remarriage Act ………………
a) 1856 b) 1858 c) 1865 d) 1946

39. The policy of Doctrine of lapse was introduced by ………………
a) Lord Wellesley b) Lord William Bentinck c) Lord Macaulay d) Lord Dalhousie

40. The ‘Sepoy Mutiny’ was in the year …………
a) 1657 b) 1757 c) 1765 d) 1857

Answers From Question 221 to 234

21.c 22.c 23.c 24.c 25.c 26.a 27.a 28.c 29.c 30.c 31.a 32.d 33.b 34.a 35.d 36.a 37.d 38.a 39.d 40.d

41. The Indian National Congress was formed …………
a) 1885 b) 1887 c) 1888 d) 1895

42. The Vernacular Press Act was passed in ……………
a) 1878 b) 1881 c) 1888 d) 1898

43. The Vernacular Press Act was repealed by ……………
a) Lord Ripon b) Lord Lytton c) Lord William Bentic d) Gladstone

44. Who made remarkable contribution to the development of Local government?
a) Lord Ripon b) Gladstone c) W.W Hunter d) Hastings

45. The land was owned by temples Known as …………………
a) Dewaswam b) Brahmaswam c) Cherikkal d) Kanam

46. Tipu was defeated in the …………… Anglo-Maratha war by the British.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

47. According to the terms of the treaty of Srirangapattanam, ………..was ceded to the British.
a) Malabar b) Cochi c) Travancore d) Mysore

48. Throughout the 19th century intermittent uprisings occurred in Malabar, especially in the ………….and Valluvanad taluks.Twenty two such riots were reported from different parts of Malabar.
a) Ernad b) Cochi c) Travancore d) Kannur

49. MSP means means ………………
a) Malabar Special Police b) Mysore special police
c) Madras special police d) Mappila Special Police

50. The violent Mappilas stormed the bunglow of the District Magistrate ……….and murdered him in 1855.
a) H.V. Connolly b) William Logan c) Lord Ripond d) Gladstone

51. As the unrest continued unabatedly, the Madras government appointed ………, the collector of Malabar as special commissioner to enquire into the causes of the uprisings and recommend remedial measures.
a) Connolly b) William Logan c) S.N. Banerjee d) Gokahale

52. The culmination of the series of the uprisings was the Mappila revolt of ……….
a) 1721 b) 1821 c) 1895 d) 1921

53. When the East India Company came into existence, England was ruled by the……………
a) Hanoverians b) Stuarts c) Normans d) Tudors

54. The greatest contribution of the British rule to the growth of India nationalism was the ………………
a) introduction of western education in India b) Racial arrogance of the British
c)Denial of Higher Jobs to deserving Indians d) Queen’s proclamation of 1858

55. In 1877 the entrance age to ICS was reduced from 21 to ……………
a) 17 b) 18 c) 19 d ) 20

56…………… started an all-India campaign for restoring the entrance age of 21 and for simultaneous ICS examination in India.
a) Gokahale b) S.N. Banerjee c) Tilak d) William Logan

57. Who …………….tried to rediscover India’s past.
a) Lord Lytton b) Max Muller c) S.N. Banerjee d) Gokahale

58. Lytton held an Imperial Durbar at Delhi in 1877 to announce …………..as the Empress of India at a time when a large part of the country was in the grip of a severe famine.
a) Queen Elizabeth b) Queen Victoria c) Queen Anne d) Queen Marie

59. Who put on the statute book two obnoxious measures the vernacular press Act and the Indian Arms Act.
a) Lord Ripon b) Lytton c) Raja Ram Mohan Roy d) Queen Victoria

60. The llbert Bill controversy during the period of Lord Ripon exposed the racial bitterness of the British and united the Indians.
a) Lytton b) Lord Ripon c) Queen Elizabeth d) Queen Anne

Answers From Question 221 to 234

41.a 42.a 43.a 44.a 45.a 46.c 47.a 48.a 49.a 50.a 51.b 52.d 53.b 54.a 55.c 56.b 57.b 58.b 59.b 60.b

61. Raja Ram Mohan Roy was the founder of the………………
a) Brahma Samaj b) Arya Samaj c) Ramakrishna Mission d) Theosophical society

62. Raja Ram Mohan Roy was given the title ‘Raja’ by the……………
a) Mughals b) British c) French d) Dutch

63. Raja Ram Mohan Roy was born on May 22, 1772 in village Radhanagar in the District of Hooghly in …………….
a) Bombay b) Assam c) Bengal d) MP

64. In ……………., a man named Raja Ram Mohan Roy founded an organization called ‘Brahma Samaj’.
a) 1628 b) 1728 c) 1828 d) 1928

65. Who is regarded as as the ‘father of modern India’.
a) Raja Ram Mohan Roy b) Swami Dayananda Saraswati c) Sri Aurobindo d) Bhagat Singh

66. Who convinced the British in 1829 to outlaw Sati?
a) Raja Ram Mohan Roy b) Swami Dayananda Saraswati c) Lokmanya Tilak d) Bhagat Singh

67. Maharishi Dayanand Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and founder of the ……………
a) Arya Samaj b) Brahma Samaj c) Ramakrishna Mission d) Theosophical society

68. Who was the first to give the call for Swarajya– “India for Indians”?
a) Dayanand Saraswati b) Lokmanya Tilak c) Sri Aurobindo. d) Bhagat Singh

69. Who founded India House in London and guided other revolutionaries.
a) Sri Aurobindo b) Lokmanya Tilak c) Shyamji Krishna Varma d) Bhagat Singh

70. Satyarth Prakash was written by ………….
a) Lala Lajpat Rai b) Lala Hardyal c) Dayanand Saraswati d) Raja Ram Mohan Roy

71. Dayananda was born on February 12 in 1824, in the town of Tankara, near Morvi (Morbi) in the Kathiawar region of the princely state of……………
a) Assam b) Uttar Pradesh c) Bihar d) Gujarat

72. Who He said,”I accept as Dharma whatever is in full conformity with impartial justice, truthfulness and the like; that which is not opposed to the teachings of God as embodied in the Vedas. Whatever is not free from partiality and is unjust, partaking of untruth and the like, and opposed to the teachings of God as embodied in the Vedas—that I hold as adharma”.He also said “He, who after careful thinking, is ever ready to accept truth and reject falsehood; who counts the happiness of others as he does that of his own self, him I call just”.
a) Baba Ram Singh b) Ranjit Singh c) Lal Singh d) Dayananda Saraswathi

73. In 1883 Dayananda was invited by the Maharaja of ………….to stay at his palace.
a) Uttar Pradesh b) Kashmir c) Gujarat d) Jodhpur

74. Nirankari movement, which was started by…………
a) Baba Dyal b) Ranjit Singh c) Lal Singh d) Tej Singh

75. The Namdhari, or Kuka, movement had its origin in the ………………..corner of the Sikh kingdom, away from the places of royal pomp and grandeur.
a) North-west b) North-south c) North-east d) south

76. Who were called “Kukas”?
a) Namdhari b) Nirankari c) Tilak d) Sri Aurobindo

77. Baba Ram Singh, born at Bhaini, in …………district in 1816.
a) Haryana b) Jodhpur c) Kashmir d) Ludhiana

78. Baba Ram Singh passed away on November 29,…………
a) 1885 b) 1887 c) 1889 d) 1923

79. The Singh Sabha intended to restore Sikhism to its past purity by publishing historical religious books, magazines and journals, to propagate knowledge using Punjabi, to return Sikh apostates to their original faith, and to involve highly placed …………in the educational programme of the Sikhs.
a) Portuguese b) Frenchmen c) Dutch d) Englishmen

80. Jyotiba Phule was one of the prominent ………….of the 19th century India.
a) Scientists b) politicians c) Economists d) Social reformers

Answers From Question 221 to 234

61.a 62.a 63.c 64.c 65.a 66.a 67.a 68.a 69.c 70.c 71.d 72.d 73.d 74.a 75.a 76.a 77.d 78.a 79.d 80.d

81. Jyotirao Phule was born in Satara district of …………….in 1827.
a) Maharastra b) Madras c) Gujarat d) Malabar

82. Jyotirao family belonged to ………….. caste.
a) Mali b) Thiyya c) Pulaya d) Mahar

83. In 1848, an incident took place in his life that later sparked off the dalit-revolution in the Indian society. Jyotirao was invited to attend a wedding of one of his ……………friends.
a) Brahmin b) Christian c) pulaya d) Nayar

84. After reading Thomas Paine’s famous book …………Jyotirao was greatly influenced by his ideas.
a) The Rights of Man b) prince c) Utopia d) Advaitha Deepika

85. Viewing the pathetic condition of widows and unfortunate children Jyotirao decided the open
an orphanage called ……………
a) Satya Shodhak Samaj b) Arya Samaj c) Brahma Samaj d) Ramakrishna Mission

86. In ………, Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth).
a) 1773 b) 1853 c) 1873 d) 1889

87. Jyotiba Phule died On 28 November,……………………..
a) 1850 b) 1859 c) 1870 d) 1890

88. Sri Nārāyana Guru  was born into an ……………. family.
a) Ezhava b) Nayar c) Pulaya d) Vannan

89. Narayana Guru was born on August 22, 1856, in the village of ………….near Thiruvananthapuram
a) Chempazhanthi b) Karunagapally c) Kayamkulam d) Kannur

90. Narayana Guru was the son of……………
a) Madan Asan b) Krishnan Vaidyan c) Kummampilli Rāman Pillai Asan d) kumaran

91. The young Nanu had a keen mind and was sent to a famous scholar, ………….Asan at Karunagapally, a village fifty miles away from his home, at the age of 21.
a) Madan Asan b) Kummampilli Rāman Pillai c) Krishnan Vaidyan d) Kumaran Asan

92. Under pressure from his family, Nanu married…………., the daughter of a traditional village doctor.
a) Kaliamma b) Kaliamma c) Rohini d) Meenakshi Amma

93. Nanu met Kunjan Pillai, who later came to be known as Chattampi Swamikal. Kunjan Pillai, who discovered and appreciated Nānu Āśān’s philosophical genius and passion for Yoga, introduced him to…………, a ‘Hatha yogi’.
a) Madan Asan b) Thycattu Ayyaavu c) Krishnan Vaidyan d) Kumaran Asan

94. Nānu moved to his hermitage deep inside the hilly forests of……………., where he led an austere life immersed in meditative thought and yoga and subjected himself to extreme sustenance rituals.
a) Silanka b) Maruthwāmala c) Karunagapally d) Kayamkulam

95. Nārāyana Guru’s later literary and philosophical masterpiece Atmopadesa Satakam written in……………
a) Tamil b) Malayalam c) Sanskrit d) Hindi

96. Aruvippuram installation was done by ………………
a) Mahatma Gandhi b) Nārāyana Guru c) Chattambi Swamikal d) C.Kesavan

97. A new phase began in the Guru’s life in 1904. He decided to give up his wandering life and settle down in a place to continue his Sadhana (spiritual practice). He chose…………, twenty miles north of Thiruvananthapuram.
a) Karunagapally b) Sivagiri c) Kayamkulam d) Kannur

98. Nārāyana Guru started a Sanskrit school in …………..
a) Varkala b) Kottayam c) Mahi d) Calicut

99. In 1913 ….founded the Advaita Ashram at Aluva.
a) Nārāyana Guru b) Mahatma Gandhi c) Chattambi Swamikal d) K.Madhavan

100. When Nārāyana Guru attained the age of sixty, his birthday was observed throughout the west-coast from Mangalore to ……………
a) Varkala b) Sri Lanka c) Kottayam d) Calicut

Answers From Question 221 to 234

81.a 82.a 83.a 84.a 85.a 86.c 87.d 88.a 89.a 90.a 91.b 92.b 93.b 94.b 95.b 96.b 97.b 98.a 99.a 100.b

101. ……… a notable disciple of Sree Nārāyana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world.
a) Nataraja Guru b) Kumaranasan c) Chattambi Swamikal d) K.Madhavan

102. Who established Narayana Gurukulam in 1923 in the Nilgiri Hills with the blessings of Nārāyana Guru?
a) Nataraja Guru b) Chattambi Swamikal c) T.K.Madhavan d) Dr.Palpu

103. In 1913, the Guru founded an Ashram at …………..called the Advaita Ashram.
a) Vaikom b) Palluruthi c) Aluva d) Trichur

104. Who formed SNDP Yogam?
a) T.K.Madhavan b) Nataraja Guru c) Nārāyana Guru d) Dr.Palpu

105. In a message to the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam in 1926 ………….declared, No community can make progress except through organization.
a) Chattambi Swamikal b) Dr.Palpu c) Nārāyana Guru d) Rajaram Mohan Roy

106. Who said this message, the name Ezhava does not denote a caste or a religion and he made temple rights to everyone. Therefore people can be admitted to this organization without paying heed to differences of caste.
a) Chattambi Swamikal b) T. K. Madhavan c) Nārāyana Guru d) Rajaram Mohan Roy

107.On June 14, 1927 ………….consecrated a mirror – with the message “Om shanti” written on the surface – in a temple in Kalavankode.
a) Rajaram Mohan Roy b) T. K. Madhavan c) Sree Narayana Guru d) Govindan Vaidyar

108. Gurudevan participated in the anniversary of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam held at Palluruthy in…………..
a) 1913 b) 1917 c) 1927 d) 1948

109. In 1928 Gurudevan took part in the special meeting of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam at ……………..
a) Kollam b) Trivandrum c) Kottayam d) Aluva

110. Sivagiri pilgrimage was conceived by ………….and T K Kittan Writer. It was duly approved by Gurudevan on January, 1928.
a) Vallabhassery Govindan Vaidyar b)T. K. Madhavan
c) Rajaram Mohan Roy d) Govindan Vaidyar

111. Who said: “Let the pilgrims congregate at the beginning of the Gregorian calendar year. It should be Dhanu 16-17 in Malayalam calendar. Let the pilgrims observe 10 days’self-purification according to Sri Buddha’s principles of five purities – body, food, mind, word, and deed called as Pancha Dharma.
a) S.Sankunni b) P.V.Raghavan c) M.S.Raghavan d) Sree Narayana Guru

112. Who ruled that pilgrims could wear yellow clothes – the colour of the garments Sri Buddha wore.
a) P.K.Kesavan b) Govindan Vaidyar c) P.K.Divakara Panicker d) Sree Narayana Guru

113.’Swathanthrya gatha’ – was written by the great poet ………….
a) Cherusseri b) O.N.V.Kurup c) G.Sankara kurup d) Kumaranasan

114. Guru died on 20 September, …………
a) 1902 b) 1908 c) 1918 d) 1928

115. Who proclaimed: It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion.
a) Mahatma Gandhi b) T. K. Madhavan c) Rajaram Mohan Roy d) Sree Narayana Guru

116. Concerning the caste system, …………..said the following to Nārāyana Guru: “The caste- Hindus and the low caste-Hindus are both the sons of Hinduism. The caste-Hindu is the elder brother who shoulders responsibility, and he therefore exercises certain privileges. The low caste- Hindu is his younger brother who is to be cared for. If the elder brother turns out to be somewhat rough and aggressive that should not make the younger brother a runaway from his mother Hinduism.”
a) Chattambi Swamikal b) Dadabhai Naoroji c) Tilak d) Mahatma Gandhi

117.One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of ………….
a) Rajaram Mohan Roy b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Sree Narayana Guru

118. All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
a) Tilak b) Chattambi Swamikal c) Rajaram Mohan Roy d) Sree Narayana Guru

119. Who said Ask not, Say not Think not caste. Think only Gods.
a) Sree Narayana Guru b) William Logan c) Connolly d) S.N. Banerjee

120. In 1901 the State Census Manual of …………recorded Sree Nārāyana as a revered “Guru” and an erudite Sanskrit scholar.
a) Travancore b) Malabar c) Cochi d) Kottayam

Answers From Question 221 to 234

101.a 102.a 103.c 104.c 105.c 106.c 107.c 108.c 109.c 110.a 111.d 112.d 113.d 114.d 115.d 116.d 117.d 118.d 119.a 120.a

121. In 1904 the then Maharajah of Travancore exempted Nārāyana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living personality.
a) Kannur b) Thalassery c) Travancore d) Cochi

122. The first statue of the Guru was conceived by …………..
a) Moorkoth Kumaran b) Tavaroli c) Bodhananda Swamikal d) Gokahale

123. Who called Sree Narayana Guru as ‘The Second Buddha’?
a) G. Sankara Kurup b) Swami Vivekananda c) Bodhananda Swamikal d) Moorkoth Kumaran

124. Atmopadesa Śatakam is the work of ……………………
a) Dr.Palpu b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Sree Narayana Guru

125. Advaita Deepika is the work of ………………………
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Dr.Palpu

126. Daiva Dasakam is a Malayalam work of ………………..
a)Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) T.K.Madhavan

127. Jathi Nirnayam is the work of …………………..
a) Sree Narayana Guru b) C.Kesavan c)Nataraja Guru d) T.K.Madhavan

128……………………….’s Darsana Mala is written Sanskrit.
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) C.Kesavan d) Dr.Palpu

129. Brahmavidya Panchakam is a Sanskrit work of ……………….
a) Sree Narayana Guru b) Chattambi Swamikal c) K.Madhvan Nair

130. Nirvriti Panchakam was written by ………………
a) C.Kesavan b) Chattambi Swamikal c) Brahmananda Sivayogi d) Sree Narayana Guru

131.Thevarappathinkangal is a Tamil work of ………………
a) Chattambi Swamikal b) Sree Narayana Guru c) K.Ayyappan d) K.madhavan Nair

132. “Sir Syed was a prophet of education” who said?
a) Mahatma Gandhi b) Sree Narayana Guru c) Chattambi Swamikal d) Tilak

133. Who said “Sir Saiyad was an ardent reformer and he wanted to reconcile modern scientific thought with religion by rationalistic interpretations and not by attacking basic belief. He was anxious to push new education. He was in no way communally separatist. Repeatedly he emphasized that religious differences should have no political and national significance”.
a) Inder Kumar Gujral b) Jawaharlal Nehru c) Mahatma Gandhi d) Mohammad Iqbal

134……………….was the Founder Father of Aligarh movement.
a) Sir Syed Ahmed Khan b) Maqsud Ali c) Abul kalam Azad d) Karim Ali

135. Who instituted Scientific Society in 1863 to create a scientific temperament among the Muslims and to make the Western knowledge available to Indians in their own language?
a) Mohammad Iqbal b) Sir Syed Ahmed Khan c) Karim Ali d) Inayat Ali

136. The Aligarh Institute Gazette, an organ of the Scientific Society was started in March ……… and succeeded in transforming the minds in the traditional Muslim Society.
a) 1766 b) 1866 c) 1869 d) 1870

137. In 1875, Sir Syed founded the Madrasatul Uloom in …………….
a) Delhi b) Aligarh c) Bengal d) Agra

138. Who founded as Mohammedan Anglo Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
a) Sir Syed Ahmed Khan b) Mirza Mohammad c) Maulana Qasim Nanotvi d) Maulana Abdullah Ansari

139. Sir Syed breathed his last on Sunday, 27th March……………
a) 1878 b) 1898 c) 1901 d) 1906

140. The Wahhabi Movement named after its founder Abdul Wahab originated in Arabia in the 18th century with a view to restoring Islam to its pristine purity and order.
a) Manipal b) Arabia c) America d) Africa

Answers From Question 221 to 234

121.c 122.a 123.a 124.d 125.a 126.a 127.a 128.a 129.a 130.d 131.b 132.a 133.b 134.a 135.b 136.b 137.b 138.a 139.b 140.b

141. In India, the Wahhabi movement was started by………………………………
a) Syed Ahmed of Rai Bareilly b) ViIayet Ali c) Mohammad Ali d) Jahan Dad Khan

142. The battle of Balakot was in ……………………….
a) 1806 b) 1821 c) 1831 d) 1896

143. Swami Vivekananda, known in his pre-monastic life as………………….
a) Narendra Nath Datta b) Vishwanath Datta c) Upendranath Datta d) Vasava Datta

144. Swami Vivekananda was born in an affluent family in ……….on 12 January 1863.
a) Bombay b) Ajmer c) Kolkata d) Orrisa

145. Swami Vivekananda’s father, …………., was a successful attorney with interests in a wide range of subjects.
a) Vishwanath Datta b) Narendra Nath Datta c) Sri Ramakrishna d) Rashik Krishna Mallik

146. Swami Vivekananda graduated from ………….University.
a) Delhi b) Hyderabad c) Calcutta d) Karachi

147. In November 1881, Narendra went to meet …………..who was staying at the Kali Temple in Dakshineswar.
a) Sri Ramakrishna b) Rashik Krishna Mallik c) Dakshina Ranjan Mukhopadhyay d) Ramgopal Ghose

148. Who founded the Ramakrishna Mission?
a) Derozio b) Satkari Datta c) SwamiVivekananda d) Sri Ramakrishna Parama Hamsar

149. Swami Vivekananda attended the World’s Parliament of Religions held in Chicago in …………………
a) 1863 b) 1876 c) 1893 d) 1897

150. Vivekananda felt that the Parliament would provide the right forum to present his Master’s message to the world, and so he decided to go to America. Another reason which prompted Swamiji to go to America was to seek financial help for his project of uplifting the masses. swamiji, however, wanted to have an inner certitude and divine call regarding his mission. Both of these he got while he sat in deep meditation on the rock-island at ……………….
a) Mumbai b) America c) Kanyakumari d) Chennai

151. Whose speeches at the World’s Parliament of Religions held in September 1893 made him famous as an ‘orator by divine right’ and as a ‘Messenger of Indian wisdom to the Western world’.
a) Swami Vivekananda b) Sri Ramakrishna c) Chandra Sekhar Deb d) Shyama Charan Sen

152. When Ramakrishna Mission founded?
a) 1795 b) 1797 c) 1894 d) 1897

153.In early 1898 Swami Vivekananda acquired a big plot of land on the western bank of the Ganga at a place called Belur to have a permanent abode for the monastery and monastic Order originally started at Baranagar, and got it registered as Ramakrishna Math after a couple of years.
a) Allahabad b) Lahore c) Amritsar d) Belur

154. ‘Education is the manifestation of the perfection already in man’.who said?
a)Swami Vivekananda b) Sri Ramakrishna c) Chandra Sekhar Deb d) Sri Narayana Guru

155. The Theosophical Society is an organization formed in ………….. to advance the spiritual principles and search for Truth known as Theosophy.
a) 1842 b) 1843 c) 1845 d) 1875

156. The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, in November 1875 by Helena Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge and others.

a) Madras b) Calcutta c) Bombay d) New York

157.After a few years Olcott and Blavatsky moved to India and established the International Headquarters at Adyar, in………………
a) New Zealand b) Canada c) Australia d) Madras

158………………, second President of The Theosophical Society from 1907 to 1933, was described as a ‘Diamond Soul’, for she had many brilliant facets to her character.
a) Annie Besant b) Krishnamohan Banerjee c) Hari Mohan d) Govind Chandra Sen

159……………. joined the National Secular Society in 1874 and worked in the free thought and radical movements led by Charles Bradlaugh, MP.
a) Annie Besant b) Tarachand Chakravarty c) D. R. Mukhopadhyaya, d) Brojnath Dhar

160. …………………co-edited ‘the National Reformer’ with Charles Bradlaugh and wrote many political and free-thought books and pamphlets from 1874–88.
a) W. T. Stead b) S. N. Banerjee c) H. P. Blavatsky d) Annie Besant

Answers From Question 221 to 234

141.a 142.c 143.a 144.c 145.a 146.c 147.a 148.c 149.c 150.c 151.a 152.d 153.d 154.a 155.d 156.d 157.d 158.a 159.a 160.d

161………………. was prominent in the Labour and Socialist movements, a member of the Fabian Society and Social Democratic Federation, and took an active part in Trade Union work among unskilled labourers.
a) Annie Besant b) H. P. Blavatsky c) W. T. Stead d) H. S. Olcott

162. Annie Besant joined The Theosophical Society on 21 May …………..
a) 1867 b) 1878 c) 1879 d)1889

163. In 1893 ……………….represented The Theosophical Society at the World Parliament of Religions in Chicago.
a) Annie Besant b) George Thompson c) GF Remfry d) Ramgopal Ghosh

164. In 1893 ………………… landed in India, made a tour of the country in the company of H. S. Olcott, and, by her splendid presentation of Indian philosophy and her undisguised personal preference for the Indian spiritual heritage, won the support of orthodox Brahmins to Theosophy.
a) Annie Besant b) Upendranath Basu c) I. N. Gurtu d) George Thompson

165. Who founded the Central Hindu School and College in Benares (now Varanasi)?
a) Annie Besant b) Dr Bhagavan Das c) Govinda Das d) G. N. Chakravarti

166. In 1907, after the passing of Col. H. S. Olcott, …………….. became the second International President of the Theosophical Society.
a) Annie Besant b) Sarojini Naidu c) Ahalya Rangnekar d) Bhabani Charan Mitra

167.’A Study in Consciousness’ was written by …………………
a) Annie Besant b) Mrinal Gore c) Prasanna Kumar Tagore d) Rajkamal Sen

168. Who was the author of ‘Esoteric Christianity’?
a) Jawaharlal Nehru b) J. Krishnamurti c) Sarala Devi Chaudhurani d) Annie Besant

169…………… started The Adyar Bulletin, which continued until 1929.
a) Annie Besant b) J. Krishnamurti c) Durgabai Deshmukh d) Kamaladevi Chattopadhyaya.

170.A new period in……………’s life began in 1913 when she became active in Indian politics, and gave a lead by claiming ‘Home Rule’ for India.
a) Ammu Swaminathan b) Malati Patwardhan c) Annie Besant d) Ambujammal

171. Who started the Young Men’s Indian Association in 1914?
a) Annie Besant b) Swarnakumari Devi c) Devendranath Tagore d) Rabindranath Tagore

172. Who started the journal ‘The Commonweal’?
a)N.G.Chandavarkar b) Annie Besant c) M.G. Ranade d) R.G. Bhandarkar

173. Who started the journal ‘New India’?
a) C.W.Leadbeater b) Annie Besant c) Ram Mohun Roy d) Keshub Chandra Sen

174. ……………..formed the Arya Mahila Samaj in Pune?
a) Ramabai Saraswati b) Swarnakumari Devi c) Lord Chelmsford d) Annie Besant

175. Who started the Sharda Sadan in Bombay?
a) Ramabai Saraswati b) Sarala Devi Chaudhurani c) Lord Edwin Montague d) Dorothy Jinarajadasa

176. The year of the foundation of the Women’s Indian Association (WIA) is ……….
a) 1913 b) 1917 c) 1937 d) 1947

177. The swadeshi movement in Bengal started on ……………
a) 1902 b) 1905 c) 1908 d) 1909

178. In 1917 Anasuya Sarabhai had led the ………………textile workers’ strike
a) Ahmedabad b) Bombay c) Calcutta d) Malabar

179. In 1920 under her leadership the……………., the Ahmedabad textile mill workers union was  established.
a) Majoor Mahajan b) Ushabai Dange c) Parvati Bhore d) Maniben Kara

180. The formation of the Self Employed Women’s Association (SEWA) at the initiative of ……………in 1972.
a) Ela Bhat b) Roop Kanwar c) Raja radhakant dev d) dwarkanath Tagore

Answers From Question 221 to 234

161.a 162.d 163.a 164.a 165.a 166.a 167.a 168.d 169.a 170.c 171.a 172.b 173.b 174.a 175.a 176.b 177.b 178.a 179.a 180.a

181.The United Nations declared ……………. as the International Year of Women
a) 1875 b) 1878 c) 1905 d) 1956

182. The First World Conference on Women in …………, generated a new interest in and debate on women’s issues.
a) Delhi b) Hyderabad c) Mexico d) Copenhagen

183. Sati was declared a punishable offence in………………
a) 1727 b) 1729 c) 1829 d) 1834

184. The formation of the Indian National Congress (INC) was in the year …………..
a) 1865 b) 1875 c) 1885 d) 1905

185.Zamindari Association was the ………. political association of modern India.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

186.Bengal British India Society founded in Calcutta on 20 April 1843, was the …………………political public association to be formed in British India, the first being the zamindari association (1837).
a) First b) Second c) Third d) Fourth

187. The British India Society was formed in ……………)
a) 1832 b) 1833 c) 1839 d) 1874

188. In ……… Derozio founded with his students the ‘Academic Association’ which organised debates on various subjects.
a) 1824 b) 1825 c) 1828 d) 1834

189. The Young Bengal group published the …………(Quest for Knowledge) for propagating their views.
a) Jnananvesan b) Parthenon c) Hesperus d) Enquirer.

190. Krishnamohan started the ……………. in 1831
a) Enquirer b) Hindu Pioneer c) Quill d) Bengal Spectator

191. The Hindu Pioneer started in ………….
a) 1827 b) 1831 c) 1834 d) 1838

192. The ……………. was run by Tarachand Chakravarty.
a)Quill b) Hesperus c) Enquirer d) Bengal Spectator

193.Calcutta medical college in…………..
a) 1735 b) 1745 c) 1832 d) 1835

194. British Indian Association was founded on October 29, 1851 at……………..
a) Calcutta b) Pune c) Madras d) Bombay

195. The Mohammedan Association was founded in ………….in 1856.
a) Calcutta b) Adayar c) Madras d) Maharashtra

196. The East India Association was founded by …………. in 1866.
a) Lord Lyveden b) Raja radhakanta dev c)debendranath Tagore d) Dadabhai Naoroji

197. Indian Association formed in ………….. was one of the pioneer political associations with an all India outlook.
a) 1769 b) 1776 c) 1874 d) 1876

198. Prior to the Indian Association Sisir Kumar Ghosh along with Sambhu Charan Mukherjee founded ……………in Calcutta on 25 September 1875.
a) ‘The India League’ b) Indian National Congress c) Madras Mahajana Sabha d) Bombay Presidency Association

199. The partition of Bengal was occurred in ………………..
a) 1804 b) 1805 c) 1904 d) 1905

200. The first organisation in the Madras Presidency to agitate for the rights of Indians was the Madras Native Association which was established by publicist ………………. Chetty in 1849. This organisation did not survive for long and was eventually disbanded.
a) Gazulu Lakshminarasu b) S. Ramaswami Mudaliar c) P. Ananda Charlu d) R. Balaji Rao

Answers From Question 221 to 234

181.c 182.c 183.c 184.c 185.a 186.b 187.c 188.c 189.a 190.a 191.d 192.a 193.d 194.a 195.a 196.d 197.d 198.a 199.d 200.a

201. In May…………., S. Ramaswami Mudaliar and P. Ananda Charlu established the Madras Mahajana Sabha.
a) 1783 b) 1784 c) 1872 d) 1884

202. The Indian National Congress was founded in December 1885 at…………
a) Bombay b) Calcutta c) Madras d) Gujarat

203. The Indian National Congress was the first organized expression of Indian nationalism on an all India Scale………; a retired English LC.S officer played an important rule in its formation.
a) A.O.Hume b) Man Mohan Gosh c) W.C. Banerjee d) S.N.Sen

204. In 1884 …………founded the Indian National Union.
a) A.O.Hume b) A.M. Bose c) Lord Dufferin d) W.C. Banerjee

205. The second session of the congress met in Calcutta on December 1886, under the president
ship of …………….
a) Dadabhai Naoroji b) Kadambini Ganguli c) Pherozeshah Mehta d) D.Ewacha

206. Gokhale was born in a Marathi Brahmin family at ………….
a) Kolhapur b) Poona c) Allahabad d) Assam

207. The Deccan Educational Society founded by ……….
a) D.Ewacha b) Ranade c) W.C.Banerjee d) S.N.Banerjee

208……………..edited the journal of Poona Sarvajanik Sabha.
a) Gokhale b) W.C.Banerjee c) Ranade d) S.N.Banerjee

209. The Minto Morley reforms was in the year ………….
a) 1906 b) 1907 c) 1909 d) 1919

2010. The ‘political philosophy’ was the work of ………….
a) Gopala Krishna Gokhale b) Dadabai Naoroji c) R. C. Dutt d) Lala Lajpath Rai

211. 1905 ………….laid the foundation of the ‘servants of India society’, with a view to the training of national missionaries for the service of India, and to promote by all constitutional means, the true interest of the Indian people.
a) Gokhale b) Dadabai Naoroji c) R. C. Dutt d) Ranade

212. ………………in his book ‘Economic history of India’ wrote ‘If India is poor today it is through the operation of economic causes’.
a) Dadhabai Naoroji b) R.C. Dutt c) Ranade d) R.P.Datt

213. …………………….is remembered as the ‘Grand old man of India’.
a) Ranade b) Dadabhai Naoroji c) Pulinbehari Sarkar d) Amaresh Chakravarty

214. The Bombay Association, the first political association in Bombay presidency was founded by ………….in 1852.
a) Dadabhai Naoroji b) Pulin Behari Sarkar c) Amaresh Chakravarty d) Prankrishna Parija.

215. Dadabhai Naoroji’s book ‘poverty and un British rule in India’ published in …………. analysed the nature of the British rule in India.
a) 1898 b) 1901 c) 1908 d) 1946

216…………… is the acknowledged high priest of the drain theory.
a) Dadabhai Naoroji b) S N Bose c) J.N. Ghosh d) J.N.Mukherjee

217………………., the viceroy of India decided to partition Bengal for administrative purposes, creating a new province of East Bengal and Assam, with a population of 31 million people and with its capital at Dhaka.
a) Lord Curzon b) Lord Rippon c) Lord Hastings d) Wellesley

218. The spark for the Swadeshi Movement was the ………….decision to partition Bengal.
a) French b) British c) Dutch d) Portuguese

219. The partition of Bengal had to be annulled in …………….
a) 1907 b) 1911 c) 1928 d) 1929

220. The inauguration of the Ganapati and Shivaji Festivals was done by ……….
a) Tilak b) Pandit Madan Mohan Malaviya c) Shyamaprasad mukherjee d) J.N.Mukherjee

Answers From Question 221 to 234

201.d 202.a 203.a 204.a 205.a 206.a 207.b 208.a 209.c 210.a 211.a 212.b 213.b 214.a 215.b 216.a 217.a 218.b 219.b 220.a

221. The Ganapati festival was started in ………….
a) 1792 b) 1793 c) 1893 d) 1904

222. The first Shivaji festival was held at Raigarh in …………..
a) 1890 b) 1892 c) 1895 d) 1899

223. Hindu Mahasabha was founded in …………….. .
a) 1901 b) 1906 c) 1915 d) 1925

224. Muslim League established in December ………..
a) 1901 b) 1902 c) 1906 d) 1946

225.The background of the foundation of the Muslim League at ……….on 30 December 1906 may be traced back to the establishment of the Indian national congress in 1885.
a) Dhaka b) Shahbag c) Simla d) Bengal

226. ………. made a whirlwind tour of the country in 1916 and in his speeches he said, “Swaraj is my birthright and I will have it.”
a) Tilak b) Mahatma Gandhi c) Gokhale d) Jawaharlal Nehru

227. Who preached the idea of Home Rule through his two news papers – the Kesari and the Maratha?
a) Gokhale b) Annie Besant c) Tilak d) Jawaharlal Nehru

228. Champaran Satyagraha was in ……………..
a) Gujarat b) Bombay c) Bihar d) Madras

229.Champaran Satyagraha was led by …………….
a) Amaresh Chakravarty b) Pulinbehari Sarkar c) Gandhi d) patel

230. Kheda Satyagraha……………………….
a) Gujarat b) Calcutta c) Thana d) Malabar

231. In……….., the First National Trade union organization (The All India Trade Union
Congress (AITUC)) was established.
a) 1904 b) 1908 c) 1917 d) 1920

232. Pazhassi Samarangal (Malayalam) was written by …………
a) K.K.N.Kurup b) Bhattacharya Sabya c) K.K.Kusuman d) B.Sobhanan

233. Against Lord and State was written by ………..
a) Sumit Sarkar b) R.C.Majumdar c) Panikkar K.N d) K.K.N.Kurup

234. Who of the following Governor Generals is associated with Subsidiary Alliance System?
a) Lord Cornwallies b) Lord Wellesley c) Lord Mayo d) Lord Delhousie

235. Who was the first Governor General of India?
a) Warren Hastings b) William Bentick c) Lord Delhousie d) Lord Canning

236. Who was the first Viceroy of India?
a) Robert Clive b) William Bentick c) Lord Delhousie d) Lord Canning

237. The title of ‘Viceroy’ was added to the centre of the Governor-General of India for the first time in
a) 1848 A.D b) 1858 A.D c) 1862 A.D d) 1856 A.D

238. My Experiments with Truth is the work of ……….
a) Mahatma Gandhi b) Tara Chand c) Shankarlal Banker d) Mahadev Desai

239. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’?
a) A.R.Desai b) Dharam Kumar c) Ray Chaudhuri d) K.Rajayyan

240. Author of ‘Culture ideology Hegemony Intellectual and Social consciousness in Colonial India’ is ………
a) K.N.Ganesh b) K.N.Panikkar c) R.C. Majumdar d) Herman Kulke

241. Author of Poverty and Un-British Rule in India is……………
a) Romila Thapar b) Irfan Habib c) S.C.Ghosh d) Naoroji Dadabhai

242. Writing Social History is the book of …………
a) Ania Loomba b) Sumit Sarkar c) Cohn Bernard d) Ranajit Guha

243. The Peasant and the Raj is the work of ……….
a) Eric Stokes b) A.R.Desai c) D.N.Dhanagare d) Shirin Mehta
.
Answers From Question 221 to 234

221.c 222.c 223.c 224.c 225.a 226.a 227.c 228.c 229.c 230.a 231.d 232.a 233.c 234.b 235.a 236.d 237.b 238.a 239.a 240.b 241.d 242.b 243.a

Modern Indian History MCQ PDF Download

Download As PDF