Skip to main content
Advent of European in India MCQ

Advent of European in India> GK Question Answer (MCQ)

Advent of European in India General Knowledge Objective MCQs

1. When did Vasco-da-Gama reached Calicut in the Western coast of India?

A: 1489
B: 1498
C: 1398
D: 1589

Answer:
-1498

2. Vasco-Da-Gama was welcomed in Calicut by which Indian ruler?

A: Zamorin
B: Chandragupta
C: Kanishka
D: Alauddin Khalji

Answer:
Zamorin

3. The first Portuguese Governor of India was

A: Robert Clive
B: Munro
C: F.D Alamida
D: Minto

Answer:
F.D Alamida

Study Notes: History> The Advent of Europeans in India

4. Which Portuguese Governor defeated Arabs and Egyptians at Daman and Due island of India?

A: F.D Almaida
B: Clive
C: Lord Hesting
D: sir Adam Fransisco

Answer;
F.D Almaida

 

5. Name of the person who laid foundation for Portuguese in India?

A: Albuquerque
B: F.D Almaida
C: Lord Minto
D: R.s Ridique

Answer:

Albuquerque

6. Portuguese captured Goa in

A: 1560
B: 1510
C: 1540
D: 1522

Answer:
1510

7. The H.Q of Portuguese in India for trade was

A: Mumbai
B: Delhi
C: goa
D: Daman & Due

Answer:
Goa

8. In which year the Dutch East India Company established in India?

A: 1600
B: 1602
C: 1602
D: 1608

Answer:
1602

9. The first trading center of Dutch East India company in India was established in –

A: Due
B: Goo
C: Machilipatnam
D: Surat

Answer:
Machilipatnam

10. The H.Q of Dutch in India was in –

A: Pulicat
B: Andaman
C: Gandhinagar
D: Kochin

Answer:
Pulicat

11. Dutch shifted their head quarter to Nagapatnam from-

A: Cochin
B: Daman
C: Pulicat
D: Machilipatnam

Answer:
Pulicat

12. The trading center of Danes was at –

A: Surat
B: Haldia
C: Barakpur
D: Srirampur

Answer:
Srirampur

13. Danish make head quarter in india in which city?

A: Due
B: Lakshadweep
C: Nagapatnam
D: Srirampur

Answer:
Srirampur

14. When English East India company was established in India?

A: 1672
B: 1600
C: 1620
D: 1625

Answer:
1600

15. Captain Hawkins was sent to which court to get permission for trading?

A: Shanahan
B: Aurangzeb
C: Jahangir
D: Akbar

Answer:
Jahangir

16. Sir Thomas Roe was sent to Jahangir court in which year?

A: 1600
B: 1623
C: 1602
D: 1615

Answer:
1615

17. British East India company established their settlement in which year?

A: 1613
B: 1616
C: 1622
D: 1632

Answer:
1616

18. Which Indian sultan give the permission to English to build factory?

A: Bijapur Sultan
B: Golkonda Sultan
C: Bhagalpur Sultan
D: Bajirao Sultan

Answer:
Golkonda Sultan

19. St. George Fort built in which city of India in 1641?

A: Hugly
B: Patna
C: Goa
D: Madras

Answer:
Madras

20. Who was the founder of French East India company in India (1669)?

A: Colbert
B: Robert Hook
c: Suzy
D: Smith

Answer:
Colbert

21. The French head quarter in India was situated in which city?

A: Chandigarh
B: Bombay
C: Pondicherry
D: Due

Answer:
Pondicherry

22. Which country started first trade with India?

A: Portuguese
B: France
C: England
D: Dutch

Answer:

Portuguese

23. Vasco-Da-Gama died in India. What is the name of this city?

A: Due
B: Daman
C: Surat
D: Cochin

Answer:
Cochin

24. Who was the first ambassador of East India Company visited to India?

A: Captain Michelson
B: Captain Hawkins
C: Captain James
D: None of these

Answer:
Captain Hawkins

25. Which European was last to India for trading purpose?

A: French
B: Portuguese
C: Dutch
D: Danish

Answer:
French

Download As PDF